Romgaz estimează că-și va reduce cu 20% profitul net din din acest an

Romgaz estimează că-și va reduce cu 20% profitul net din din acest an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 28 apr 2021

Romgaz anticipează că va obține în acest an un profit net de aproximativ 1 miliard de lei, în scădere cu 20% față de profitul net raportat pe anul trecut. Componenta principală a acestuia, 966 milioane de lei, va proveni de la activitățile de bază ale companiei, în timp ce 30 de milioane reprezintă profitul filialei de înmagazinare Depogaz SRL Ploiești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Veniturile din exploatare ar urma să se majoreze cu 4,1%, de la 4,138 miliarde lei în 2020 la 4,303 miliarde lei în 2021, în special ca urmare a creșterii veniturilor din livrarea de gaze din producție internă și a celor din vânzarea de electricitate.

Creșterea veniturilor din livrarea de gaze are la bază intenția Romgaz de a-și majora producția brută cu 11,2%.

Numai că, potrivit companiei, “programarea unei producții brute mai mari cu 11,2% față de cea realizată în anul anterior, generează creșterea consumurilor de materiale, piese de schimb, consum tehnologic, obiecte de inventar, combustibil, al altor elemente de cheltuieli variabile cât și volumul lucrărilor și serviciilor prestate”.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Așa se face că Romgaz raportează o creștere a cheltuielilor de exploatare cu 16,4%, de la 2,7 miliarde în 2020 la 3,2 miliarde lei în 2021. Cea mai semnificativă creștere este cea cu bunurile și serviciile, de 39,4%, de la 495 milioane lei la 692 milioane lei.

Și statul urmează să “beneficieze” de majorarea cheltuielilor Romgaz, valoarea impozitelor, taxelor și vărsămintelor asimilate estimate de companie a fi achitate în 2021 urmând a crește cu 17%, de la 636 milioane lei în 2020 la 743 milioane lei în 2021. Acestea cuprind cheltuieli cu redevențe de 315 milioane lei, impozit pe venit suplimentar - 392 milioane lei, contribuțiile datorate către ANRE - 11 milioane lei), cât și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe în valoare de 24,5 milioane lei.

În ceea ce privește investițiile, acestea se vor situa, potrivit bugetului Romgaz, la 1,29 miliarde lei, finanțate din surse proprii și din Programul Național de Investiții.

Proiectul de buget nu pare a conține nicio alocare pentru achiziționarea companiei ExxonMobil care deține 50% din proiectul Neptun Deep, pentru care Romgaz a anunțat că a depus o ofertă angajantă.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu a anunțat, la Profit Piața de Capital.forum, că deja a fost primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil, care deține jumătate din drepturile și obligațiile concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep din sectorul românesc al Mării Negre, restul fiind în posesia OMV Petrom.

La finalul săptămânii trecute, cei doi producători români au anunțat că, în cazul în care Romgaz va reuși să preia subsidiara locală a gigantului petrolier american ExxonMobil, operarea perimetrului va fi realizată de OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
profit
exxon
neptun deep