Romgaz - prăbușire a producției temperată

Romgaz - prăbușire a producției temperată
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 oct 2020

Producția de gaze naturale a producătorului de profil controlat de stat Romgaz a scăzut cu 23,8% în trimestrul al treilea din 2020, potrivit informațiilor preliminare publicate de companie, de la aproape 1,25 miliarde metri cubi în T3 2019 la 952 milioane metri cubi în perioada similară a anului în curs.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Față de trimestrul II din 2020, producția a crescut cu 7,7%.

Scăderea față de perioada similară a anului trecut a fost mai puțin amplă în T3. Prin comparație, în al doilea trimestru din 2020, producția Romgaz s-a diminuat cu 30,4% față de aprilie-iunie 2019.

Primul vaccin spaniol anti-COVID a fost autorizat pentru testare internațională CITEȘTE ȘI Primul vaccin spaniol anti-COVID a fost autorizat pentru testare internațională

Per total, în primele 9 luni din 2020, Romgaz a produs 3,1978 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 19% mai puțin față de ianuarie-septembrie 2019. Livrările de gaze au scăzut cu peste 18%, iar serviciile facturate de injecție de gaze în depozite subterane - cu peste 55%. În schimb, producția de energie electrică a centralei de la Iernut a fost mai mult decât dublă comparativ cu primele 9 luni din 2019, crescând de la 292,1 la 617,9 GWh, inclusiv ca urmare a repunerii în funcțiune a încă unui grup al centralei, de 200 MW.  

Acționarii Romgaz au aprobat recent rectificarea bugetului pe 2020 al companiei, în scădere cu circa 25% în ceea ce privește profitul, veniturile și investițiile realizate, în principal din cauza scăderii cererii, a producției și a cotațiilor din piață, din cauza pandemiei COVID-19, dar și a noilor obligații legale de ofertare de gaze pe burse prin licitații cu prețuri de pornire plafonate, așa-numitul program de gas release.

Romgaz și-a diminuat profitul net cu 17.9% în primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a scăderii vânzărilor și, implicit, a reducerii producției, de peste 30% în trimestrul al doilea. Prețurile de import mai favorabile consumatorilor au fost principalul motiv invocat de companie pentru justificarea rezultatelor. Trimestrul al doilea, în care compania și-a redus producția cu 30%, a fost cel mai dificil pentru Romgaz, profitul net diminuându-se cu aproape 50% față de perioada aprilie-iunie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
productie romgaz
scadere productie gaze romgaz
majorare productie energie romgaz
centrala iernut romgaz