Romgaz și 2 companii străine au cerut oficial acces la datele Neptun Deep, perimetrul de gaze din Marea Neagră la care ExxonMobil vrea să renunțe

Romgaz și 2 companii străine au cerut oficial acces la datele  Neptun Deep, perimetrul de gaze din Marea Neagră la care ExxonMobil vrea să renunțe
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 dec 2019

Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român, și încă 2 companii, ambele din străinătate, au cerut oficial Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) acces la informațiile cu privire la perimetrul offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, la care americanii de la ExxonMobil, ce dețin 50% din drepturile concesiunii și statutul de operator al acesteia, intenționează să renunțe, intenție confirmată oficial pentru Profit.ro de cei de la Exxon.

Profit.ro a întrebat la ANRM, în contextul posibilei schimbări a titularilor acordului petrolier de concesiune privind perimetrul Neptun Deep, câți operatori potențial interesați de eventuala preluare a unei participații la concesiune au solicitat până în prezent Agenției acces în acest scop la datele perimetrului și care este numele acestor operatori.

"Referitor la informația solicitată de dumneavoastră, dorim să facem precizarea că ANRM a aprobat o singură cameră de date pentru 3 companii, Romgaz și alte 2 companii, străine, care nu doresc să fie făcut public numele lor în acest moment", a declarat, pentru Profit.ro, șeful Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din cadrul ANRM, Sorin Gal.

Amazon îl acuză pe Donald Trump pentru pierderea contractului de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul CITEȘTE ȘI Amazon îl acuză pe Donald Trump pentru pierderea contractului de 10 miliarde de dolari cu Pentagonul

În România și în regiune, mai multe companii, printre care Romgaz și polonezii de la PGNiG, au primit mailuri din partea consultantului Exxon, ScotiaBank, în care erau invitate să cumpere participația de 50% deținută de Exxon în Neptun Deep. De altfel, directorul executiv al Romgaz, Adrian Volintiru, a declarat pentru Profit.ro că principala companie producătoare de gaze din România este interesată să cumpere un pachet minoritar de 15-20% în proiectul Neptun Deep de la ExxonMobil.

"Suntem interesați, este adevărat, însă este un proces în mai multe etape care trebuie traversat înainte de a adopta decizia finală. Următoarea etapă este acea în care vom cere acordul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) să avem acces la informații. Apoi va trebui să formăm o echipă care să intre în camera de date a ANRM. De-abia după aceea vom analiza oportunitatea și vom lua decizia finală”, a declarat șeful Romgaz.

Și polonezii de la PGNiG ar fi interesați, potrivit unor surse din piață, de un procent similar celui avansat de Romgaz, de 20%.

Cheltuielile cu publicitatea la TV au suferit în 2019 cel mai mare declin de după criză CITEȘTE ȘI Cheltuielile cu publicitatea la TV au suferit în 2019 cel mai mare declin de după criză

Pe de altă parte, surse din piață au declarat recent pentru Profit.ro că gigantul francez Total și Delek Group din Israel, cel mai mare partener al concesiunii uriașului zăcământ offshore israelian Leviathan, vor fiecare să achiziționeze separat întregul pachet de 50% deținut de Exxon Mobil în Neptun Deep, negociind în prezent direct în Statele Unite realizarea unei eventuale tranzacții.

Legăturile dintre Exxon și cele două companii sunt extrem de puternice. Interesant este că Total este compania care a vândut în 2008 către Exxon participația de 50% în Neptun Deep, pe care acum vrea să o recumpere. Acordul petrolier inițial privind perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil.

În ceea ce-i privește pe israelienii de la Delek Group, aceștia sunt principalii acționari ai zăcământului gigant Leviathan, proiect în care este implicat și Exxon. În plus, recent, Exxon a propus israelienilor să le construiască un terminal plutitor de gaze naturale lichefiate (GNL) care să evite utilizarea în vederea exportului de gaze a facilităților GNL din Egipt, țară cu care, istoric, Israelul nu are relații tocmai cordiale.

ExxonMobil a confirmat la finalul lunii trecute pentru Profit.ro că în prezent testează piața în vederea vânzării fie a subsidiarei din România, fie a participației de 50% pe care o deține în Neptun Deep și susține că încă nu a fost identificat un cumpărător.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil neptun deep
omv petrom neptun deep
romgaz neptun deep
vanzare participatie exxonmobil neptun deep
gaze naturale marea neagra
gaze naturale offshore romania