Tranzacție: Statul Singapore se asociază cu un apropiat al premierului Ungariei în businessul energetic MET, prezent și în România

Tranzacție: Statul Singapore se asociază cu un apropiat al premierului Ungariei în businessul energetic MET, prezent și în România
scris 6 dec 2019

Grupul industrial singaporez listat la Bursă Keppel Corporation, la care holdingul Temasek, deținut de Guvernul din Singapore, are o participație de circa 20% din capital, pe care intenționează să și-o majoreze la peste 51%, a preluat 20% din acțiunile MET Group, companie înregistrată în Elveția și prezentă pe piața românească de energie prin MET România Energy SA, unul dintre cei mai importanți furnizori și traderi locali de energie electrică și gaze naturale, cu rulaj anual de peste 1,1 miliarde lei.

Achiziția a fost efectuată prin intermediul diviziei de infrastructură, Keppel Infrastructure.

MET Group este controlată majoritar și condusă de către Benjamin Lakatos, care a și fondat compania. Lakatos este fost director al companiei petroliere naționale a Ungariei, MOL, și este cunoscut ca fiind un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban.

EXCLUSIV FOTO \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO "Artizanul" unuia din marile falimente bancare românești, cu avere vânată în 4 țări, trăiește în SUA, care nu recunoaște condamnarea sa penală în România

Keppel Corporation a cumpărat 20% din MET contra sumei de peste 53 milioane euro, potrivit anunțurilor oficiale ale celor două companii. După finalizarea achiziției, MET Group va deveni o companie asociată a Keppel Corporation. Singaporezii au operațiuni în energie, imobiliare, infrastructură, telecom și alte industrii.

"Investiția noastră strategică în MET Group reprezintă primul nostru pas pe dinamica piață energetică europeană. Strategia integrată a MET Group de-a lungul întregului lanț valoric al industriei energetice este aliniată cu cea a Keppel Infrastructure. Prin asta, nu doar că vom câștiga expunere pe platformele de energie aflate în creștere pe care MET Group este activă, ci vom putea, de asemenea, să valorificăm prezența lor pentru a explora împreună proiecte de investiții în infrastructura energetică a regiunii", a declarat CEO-ul Keppel Corporation, Ong Tiong Guan.

Pentru finalizarea tranzacției este nevoie de aprobarea Comisiei Europene, dar și de cea a autorităților din Ucraina, unde subsidiara locală a MET este un furnizor și trader important de gaze naturale.

Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși CITEȘTE ȘI Războiul de 5 bani al liberalilor cu ei înșiși

În octombrie anul acesta, Temasek Holdings, "brațul" investițional al Guvernului din Singapore, care are o participație de circa 20% din capitalul Keppel, a înaintat oficial o ofertă de preluare a controlului asupra Keppel, prin achiziția a încă 30,6% din acțiunile companiei, la un preț cu 26% mai mare decât cel la care se tranzacționau titlurile Keppel înainte de a fi suspendate în vederea anunțului privind oferta.

În vara lui 2018, MET Group, cu rulaj anual de aproape 11 miliarde euro, a semnat un acord cu Innogy din grupul german RWE, pentru achiziția subsidiarei românești a acestuia, RWE Energie România. Anterior, în noiembrie 2016, MET a finalizat preluarea traderului de energie Repower Furnizare SRL, deținut până atunci tot de un grup elvețian, Repower AG.

MET România Energy SA a terminat anul trecut cu un profit net de 27,3 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 1,1 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
met romania energy
met group
met holding
benjamin lakatos
viktor orban
mol group
furnizor energie si gaze
trader energie si gaze
keppel corporation
temasek holdings
statul singapore