Rompetrol vinde unei companii din China pachetul majoritar la distribuitorul francez Dyneff

Rompetrol vinde unei companii din China pachetul majoritar la distribuitorul francez Dyneff
scris 27 sep 2015

KMG International (fostă Rompetrol Group) a semnat un acord cu grupul chinez CEFC China Energy pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile distribuitorului francez de carburanți Dyneff, tranzacția, a cărei valoare nu a fost dezvăluită, urmând să fie perfectată până la finele anului.

"Acordul va intra în vigoare până la finele anului, după îndeplinirea unor condiții stabilite anterior", se arată într-un comunicat al Dyneff, care este deținută integral de KMG International din 2009.

KMG International va păstra diferența de 49% din acțiunile Dyneff. Distribuitorul de carburanți, cu operațiuni în Franța și Spania, a obținut recent autorizația pentru furnizarea de gaze naturale pe piața franceză.

Acordul reprezintă prima tranzacție între subsidiara din România a kazahilor de la KazMunayGaz și grupul chinez CEFC și ar putea deschide drumul către o cooperare de lungă durată între China și Kazahstan, potrivit comunicatului.

Rompetrol a preluat Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franța, la finalul anului 2005, când compania românească era controlată de Dinu Patriciu. La acea dată, Dyneff se afla în proprietatea familiei lui Antoine Lécéa, cel care a și fondat compania, în 1958. Valoarea tranzacției s-a situat în jurul cifrei de 120-125 milioane euro.

Achiziția a fost finanțată atât din resursele proprii ale Rompetrol, cât și printr-un credit contractat de la Societe Generale.

Anul trecut, Dyneff a avut o cifră de afaceri de 1,88 miliarde euro și vizează, pentru 2015, majorarea acesteia la aproape 2,3 miliarde euro. Compania are sediul central în Montpellier. Până anul trecut, Dyneff a fost condusă de Cătălin Dumitru, care ulterior a fost numit vicepreședinte al grupului Rompetrol. 

CEFC deține operații în 15 țări și are peste 20.000 de angajați. În 2014, grupul a raportat o cifră de afaceri de peste 30,5 miliarde de euro.

KMG International este al doilea mare grup petrolier din România, după OMV Petrom. Grupul este activ în 12 țări și are peste 7.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
kmg international
kazmunaygaz
dyneff
vanzare