Rusia a acumulat miliarde de rupii indiene pe care nu le poate folosi

Rusia a acumulat miliarde de rupii indiene pe care nu le poate folosi
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2023

Rusia a acumulat miliarde de rupii în bănci indiene, sume de care însă nu se poate folosi, a declarat ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, atrăgând atenția asupra exploziei excedentului comercial înregistrat pe relația cu națiunea sud-asiatică, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″E o problemă. Avem nevoie să folosim acești bani. Însă pentru asta, rupiile trebuie schimbate în altă valuta, și discutăm în prezent acest lucru″, a spus Lavrov în India, cu ocazia unei întâlniri a Shanghai Cooperation Organisation.

Încoronarea regelui Charles: Șase protestatari dintr-un grup antimonarhie, arestați la Londra CITEȘTE ȘI Încoronarea regelui Charles: Șase protestatari dintr-un grup antimonarhie, arestați la Londra

Exporturile Indiei către Rusia s-au redus cu 11,6% în primele 11 luni ale anului financiar 2022-2023, la 2,8 miliarde dolari, în timp ce importurile au crescut de aproape 5 ori, la 41,56 miliarde dolari, potrivit datelor Ministerului Comerțului și Industriei de la New Delhi.

Majorarea a fost cauzată de achizițiile masive de țiței rusesc la preț redus ale rafinăriilor din India, în condițiile embargoului petrolier occidental impus Rusiei drept sancțiune pentru invadarea Ucrainei. Importurile de țiței din Federația Rusă ale Indiei au atins un nivel record de 1,68 milioane barili în aprilie, crescând de 6 ori față de luna corespunzătoare din 2022.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei se opune ca Paolo Scaroni să devină președintele consiliului de administrație al grupului Enel CITEȘTE ȘI Fondul suveran de investiții al Norvegiei se opune ca Paolo Scaroni să devină președintele consiliului de administrație al grupului Enel

Inițial, Kremlinul a încurajat comerțul bilateral cu India în monedele naționale ale celor două țări, după sancționarea de către SUA și UE a băncilor rusești, mai ales prin eliminarea lor din sistemul SWIFT.

Însă planurile de stabilire a unui mecanism de plată în rupii și ruble a importurilor de petrol au fost abandonate, din cauza volatilității monedei naționale rusești de după începerea războiului din Ucraina. Asta în pofida faptului că India a rezistat presiunilor americane de a-și răci relațiile cu Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
import țiței rusia
rafinării indiene petrol rusesc
relații rusia india
export import rupii ruble