Rusia amenință că nu va relua livrările de gaze prin Nord Stream dacă Occidentul nu renunță la sancțiuni

Rusia amenință că nu va relua livrările de gaze prin Nord Stream dacă Occidentul nu renunță la sancțiuni
scris 5 sep 2022

Livrările de gaz rusesc către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până când "colectivul occidental" nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei, a anunțat Kremlinul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile impuse de UE, Marea Britanie și Canada pentru oprirea fluxurilor prin conducta care livrează gaze Germaniei.

"Problemele de pompare a gazului au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii. Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare", a declarat Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Financial Times.

Efectul opririi Nord Stream: Prețul gazelor a sărit luni cu 30% pe piețele europene CITEȘTE ȘI Efectul opririi Nord Stream: Prețul gazelor a sărit luni cu 30% pe piețele europene

Sunt cele mai explicite declarații de până acum ale Kremlinului privind intenția Rusiei de a forța UE să își retragă sancțiunile în schimbul reluării exporturilor de gaze către continent.

Gazprom a anunțat, vineri, că aprovizionarea cu gaz natural prin conducta Nord Stream 1 va fi oprită pe o perioadă nedeterminată, invocând o defecțiune tehnică, pe care a pus-o pe seama dificultăților de reparare a turbinelor de fabricație germană.

UE a redus deja unele sancțiuni împotriva Rusiei, pentru a permite repararea turbinelor. Liderii europeni au declarat că nu există nimic care să împiedice Gazprom să aprovizioneze continentul cu gaze și a acuzat Rusia că folosește exporturile de energie ca pe o armă.

Rusia furnizează în continuare gaze Europei prin conductele care traversează Ucraina și care au rămas deschise în pofida invaziei, precum și prin conducta South Stream, via Turcia.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
livrari gaze rusia
nord stream
razboi ucraina
criza energie