Rusia și Ucraina au ajuns la un acord de principiu privind tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord de principiu privind tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2019

Rusia și Ucraina au ajuns joi seara la ”un acord de principiu” referitor la tranzitul gazelor pe teritoriul ucrainean, cu puțin timp înainte ca acordul actual dintre cele două țări să expire la sfârșitul acestui an, a declarat joi seară vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, relatează Associated Press.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul a survenit pe fondul speranțelor unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Moscova și Kiev, după conflictul de ani de zile dintre Ucraina și separatiștii din estul țării susținuți de Rusia scrie News.ro.

Vicepreședintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, care a intermediat discuțiile dintre Rusia și Ucraina la Berlin, a spus că cele două părți au convenit joi seara un acord, ”după negocieri extrem de intense”.

Rusia dă asigurări că va finaliza gazoductul Nord Stream 2, în pofida sancțiunilor americane CITEȘTE ȘI Rusia dă asigurări că va finaliza gazoductul Nord Stream 2, în pofida sancțiunilor americane

”Sunt foarte fericit să spun că am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie și consider că este o știre foarte bună, pozitivă pentru Europa, Rusia, Ucraina, pentru piețele gazelor naturale și pentru cetățenii tuturor țărilor”, a declarat Sefcovic.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat mai devreme joi, într-o conferință de presă: ”Vom menține tranzitul prin Ucraina. Vom căuta o soluție acceptabilă pentru toți, inclusiv pentru Ucraina”.

Sefcovic a spus că ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, și omologul său ucrainean, Oleksi Orzhel, vor duce acordul în capitalele lor, înainte ca detaliile să fie stabilite, iar acordul să fie finalizat.

Dezacordul legat de tranzitul gazelor rusețti prin Ucraina a dus în 2009 la blocarea livrărilor, lăsând mulți consumatori din Europa de Est fără gaze în lunile friguroase de iarnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
ucraina
gaze