Rusia speră să încheie un acord cu China privind gazoductul Power of Siberia 2

Rusia speră să încheie un acord cu China privind gazoductul Power of Siberia 2
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mar 2023

Rusia speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2, a anunțat vicepremierul rus Alexander Novak, citat de agenția rusă de presă TASS, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moscova vrea ca prin conducta de 2.600 km - care va avea o capacitate de 50 miliarde metri cubi (bcm) de gaze pe an - să înlocuiască exporturile pierdute către Europa, scrie Agerpres.

TABEL Prima scumpire a benzinei din ultimele 16 zile CITEȘTE ȘI TABEL Prima scumpire a benzinei din ultimele 16 zile

Președintele Vladimir Putin a discutat planul cu omologul chinez Xi Jinping la întâlnirea lor de săptămâna aceasta de la Moscova, iar joi Novak a declarat că Gazprom a primit instrucțiuni pentru a se ajunge la un acord cât mai curând posibil.

"Acum se finalizează condițiile din contract între Gazprom și firma chineză CNPC. Este deja în derulare un studiu de fezabilitate, proiectarea gazoductului prin teritoriul Mongoliei", a afirmat Novak.

Acesta a adăugat: "Sperăm, suntem siguri că firmele noastre vor ajunge la un acord până la finalul anului și vor semna contractul".

Importurile de energie ale Rusiei în Uniunea Europeană au scăzut semnificativ ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Dar experții spun că statul chinez nu ar avea nevoie de cantități suplimentare de gaze până după 2030.

Moscova are nevoie mai mult ca Beijingul de acord, deoarece Gazprom speră să recupereze prin China exporturile sale de gaze pe piața europeană, care era responsabilă pentru 80% din exporturile sale.

Analiștii se așteaptă ca Gazprom să livreze doar 50-65 bcm Europei și Turciei anul acesta, față de un nivel de vârf de aproximativ 200 bcm în 2018.

Primul gazoduct Power of Siberia este deja operațional, iar Novak a confirmat că va livra 22 bcm de gaze Chinei anul acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
power of siberia 2
rusia
china