PPC, viitorul proprietar al Enel România - profitabilitate operațională ridicată în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare. Planurile privind România, după primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați

PPC, viitorul proprietar al Enel România -  profitabilitate operațională ridicată în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare. Planurile privind România, după primul anunț lansat prin Profit.ro: Angajații nu vor fi afectați

Georgios Stassis, Președinte și CEO PPC

Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2023

Cea mai mare companie energetică din Grecia, Public Power Corporation SA (PPC), aflată în curs de preluare a principalelor subsidiare din România ale grupului italian Enel, și-a crescut anul trecut profitabilitatea operațională, în pofida creșterii mari a cheltuielilor de exploatare, în principal a celor care au vizat achizițiile de energie și gaze naturale. Mai exact, EBITDA recurentă s-a ridicat la 953,7 milioane euro, în creștere cu 82 milioane euro (9,4%) față de 2021. Anterior grupul grec a transmis prin Profit.ro prima declarație către România - VEZI MAI JOS

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

A fost consemnată și o reducere semnificativă a datoriei nete, cu 502 milioane euro față de 2021.

Cheltuielile de capital au fost în creștere de 248 milioane euro față de 2021.

"În 2022, PPC a reușit să facă față condițiilor fără precedent de volatilitate și incertitudine care au predominat pe piețele unde suntem prezenți, pe tot parcursul anului, implementând în același timp și planul de afaceri. Aceste rezultate reiterează reziliența profitabilității noastre operaționale în ultimii 3 ani, EBITDA recurent fiind în zona de 0,9 miliarde euro, în ciuda condițiilor extraordinare precum Covid-19 și criza energetică. Am făcut achiziții selective în Grecia și am semnat acordul privind achiziționarea platformei integrate a Enel din România, pe care o considerăm o oportunitate unică și alegerea ideală, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor, întărind prezența PPC în regiune.

Ne axăm în continuare pe transformarea PPC și pe implementarea Planului nostru de afaceri, onorându-ne angajamentul de a distribui dividende în 2024 pe baza profiturilor din 2023. În ceea ce privește acordul de achiziție din România, ne concentrăm pe finalizarea tranzacției până în trimestrul al treilea al anului 2023, urmând apoi să prezentăm Planul Strategic Actualizat, în cadrul Capital Markets Day”, spune Georgios Stassis, Președinte și CEO PPC.

Planurile privind România

"Momentan, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel, până în al treilea trimestru al anului, și
asigurarea unei tranziții ușoare pentru toți clienții și angajații români. Compania își va continua
activitatea în condiții normale, fără schimbări pentru clienții sau angajații Enel. Clienții vor fi deserviți
în continuare în condițiile contractuale existente, conform legislației în vigoare.

Preluarea nu va afecta în niciun fel angajații Enel din România, care vor fi o parte importantă a planurilor de creștere viitoare."

PPC a transmis recent, pentru Profit.ro, că vede multe oportunități pe piața românească, că intenționează să investească în dezvoltarea operațiunilor locale și că în prezent se concentrează pe asigurarea unei tranziții line atât pentru clienți, cât și pentru angajați.

Vedem multe oportunități pe piața locală și intenționăm să investim în dezvoltarea operațiunilor de aici. PPC are o strategie de creștere, axată pe extindere regională, pe care o vom continua și în următorii ani, ca parte a angajamentului pe care l-am luat față de investitori în noiembrie 2021″, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții PPC.

FOTO CNAIR în control la șantierul Podului de la Brăila, \ CITEȘTE ȘI FOTO CNAIR în control la șantierul Podului de la Brăila, "Golden Gate-ul" României, care va fi unul dintre cele mai mari din Europa

Întrebați dacă PPC intenționează să preia și participațiile minoritare deținute de statul român la companiile Enel din România și dacă, eventual, există deja discuții și negocieri în acest sens, aceștia au arătat că, deocamdată, se concentrează pe finalizarea acordului cu grupul Enel.

Acordul pe care l-am semnat privește exclusiv preluarea pachetului de acțiuni ale grupului Enel. În România, pentru moment, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel și asigurarea unei tranziții fără probleme pentru toți clienții și angajații români.

Acordul a primit feedback pozitiv, atât din partea Fitch, cât și din partea S&P, iar tranzacția, odată încheiată, va poziționa PPC ca lider pe piața energetică din Europa de Sud-Est″, au declarat cei de la PPC.

Premierul Ciucă a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins: Dacă intră în insolvență, vor fi afectați mulți. Plafonarea prețurilor RCA - o ipoteză pe o perioadă determinată CITEȘTE ȘI Premierul Ciucă a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins: Dacă intră în insolvență, vor fi afectați mulți. Plafonarea prețurilor RCA - o ipoteză pe o perioadă determinată

Pe 9 martie, a fost anunțată semnarea acordului prin care PPC urmează să cumpere participațiile Enel SpA la Enel Green Power România, Enel X, Enel Energie Muntenia, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și Enel Energie

Prețul convenit este de 1,26 miliarde euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, ″valoare supusă ajustărilor regulate″ și care ″include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare″, după cum au anunțat PPC și Enel.

Enel Green Power România și Enel X sunt deținute integral de către italieni.

VIDEO Rareș Bogdan cere în Parlamentul European plata unor compensații pentru fermierii ”care au pierdut enorm” după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina: Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro CITEȘTE ȘI VIDEO Rareș Bogdan cere în Parlamentul European plata unor compensații pentru fermierii ”care au pierdut enorm” după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina: Producătorii români au calculat o pierdere de 200 de milioane de euro

SAPE deține 10% din capitalul Enel Energie Muntenia, 10% din E-Distribuție Muntenia, 24,8672% din E-Distribuție Banat, 24,9030% din E-Distribuție Dobrogea și 36,9970% din Enel Energie.

Potrivit calculelor Profit.ro făcute în baza evaluării oficiale a prețurilor/acțiune efectuate de către Fondul Proprietatea, de asemenea acționar minoritar la cele 5 subsidiare Enel, valoarea cumulată a participațiilor companiei de stat SAPE la acestea, la 31 decembrie 2022, era de peste 615 milioane lei, cea mai mare fiind cea de 24,8672% din capitalul E-Distribuție Banat, de 219,4 milioane lei.

Argentina trece de o inflație de 100% CITEȘTE ȘI Argentina trece de o inflație de 100%

Evaluarea valorii acțiunilor a fost făcută ″prin aplicarea metodei de piață bazată pe multiplul de EBITDA derivat din analiza companiilor comparabile cotate pe piața de capital″, precizează FP.

Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti- COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată CITEȘTE ȘI Pfizer este de acord să revizuiască contractul UE privind vaccinul anti- COVID, dar cere plata dozelor care nu vor fi fabricate niciodată

Celălalt furnizor din România al italienilor, supus acelorași presiuni financiare și de reglementare, Enel Energie, este evaluat în prezent la 12,8571 lei/acțiune.  

Fondul Proprietatea a anunțat recent că a primit notificare de la grupul italian Enel cu privire la exercitarea de către Fond a dreptului de a participa la vânzare, în temeiul acordului de privatizare încheiat între SC Electrica SA și Enel la data de 11 iunie 2007 privind achiziționarea și subscrierea de acțiuni la Filiala de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud SA („Contractul de Privatizare”), în legătură cu deținerile Fondului Proprietatea în capitalul social al Enel Energie Muntenia E-Distribuție Muntenia. Asta în contextul deal-ului de preluare a operațiunilor Enel din România de către grecii de la PPC.

Odată cu finalizarea achiziției, Grupul PPC își va consolida poziția în regiune și va deveni cel mai mare jucător de pe piața de energie din Europa de Sud-Est. Mai exact, va depăși capacitatea instalată de 11 GW și va deservi 8,9 milioane de clienți, pe mai multe piețe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiți și peste 27 TWh generați, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Mai mult, în urma achiziției, se preconizează că EBITDA va crește cu 30%, de la circa 0,9 miliarde de euro, la circa 1,2 miliarde de euro (estimare facută în baza rezultatelor estimate la final de 2022).

Prezent în cinci țări din sud-estul Europei și cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (achiziția Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023).

PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena din 2001.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactie enel-ppc
public power corporation ppc grecia
subsidiare enel romania
enel romania
enel statul roman