RWE: Germania ar putea renunța complet la gazele rusești până în primăvara anului 2025

RWE: Germania ar putea renunța complet la gazele rusești până în primăvara anului 2025
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2022

Germania ar putea să nu mai fie dependentă de gazul rusesc în următorii trei ani, a anunțat Markus Krebber, directorul general al celui mai mare producător de energie, RWE, într-un interviu acordat săptămânalului Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Dacă ne extindem rapid, putem face asta până în primăvara anului 2025. Problemele de aprovizionare ar putea fi cumva gestionabile din 2024", susține Krebber.

China importă cantități record de cărbune din Rusia CITEȘTE ȘI China importă cantități record de cărbune din Rusia

Acesta a adăugat că, pe lângă construirea infrastructurii necesare pentru importarea gazelor naturale lichefiate (GNL), este nevoie de construirea de noi conducte de transport în țările din Europa, scrie Agerpres

Autoritățile au anunțat că Germania este pregătită ca, în decurs de un an, să devină o forță pe piața gazelor lichefiate grație aprobării rapide a unor noi terminale de import care îi vor permite să își reducă dependența de gazele naturale rusești.

Zilele trecute, Guvernul de la Berlin a anunțat un act legislativ care va reduce procesul de autorizare pentru construcția unor astfel de terminale până la o zecime din intervalul de timp obișnuit. Principala economie europeană are de gând să construiască patru terminale plutitoare pentru importul de gaze lichefiate, astfel încât să înlocuiască cel puțin 70% din gazele rusești importate prin conducte și să își schimbe radical politica energetică după mai mulți ani în care s-a opus gazelor lichefiate mai scumpe din SUA.

"Avem o șansă să facem ceea ce pare imposibil în Germania, să construim un terminal de gaze lichefiate în decurs de 10 luni și să îl conectăm la rețeaua de aprovizionare cu gaze a Germaniei. Acest lucru nu este doar în interesul Germaniei ci punem la punct o infrastructură care reprezintă securitate pentru Europa", a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

Acesta susține că țara s-ar putea descurca fără gazele rusești de la mijlocul lui 2024.

Expunerea RWE la Rusia include livrări de gaze de 15 TWh până în 2023, care au fost reduse la 4 TWh de la invadarea Ucrainei.

Întrebat de viitorul livrărilor rusești de gaze, după ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, Krebber a declarat: "Mă aștept la noi întreruperi în aprovizionarea cu gaze, dar nu la întreruperea completă a livrărilor".

Importatorii de gaze din Uniunea Europeană se grăbesc să găsească surse alternative de aprovizionare cu gaze, pe măsură ce rup legăturile cu regimul lui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina. Pentru Germania, țară care își asigură din Rusia aproximativ jumătate din necesarul de gaze, livrările prin cele patru noi terminale pe care le are în vedere ar acoperi aproximativ o treime din consumul său anual și de asemenea ar crește, cu o cincime, capacitatea totală de import a UE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
germania
rwe