Scumpirea energiei a adăugat peste jumătate de miliard de lei la valoarea Hidroelectrica în doar o lună

Scumpirea energiei a adăugat peste jumătate de miliard de lei la valoarea Hidroelectrica în doar o lună
scris 15 feb 2022

Fondul Proprietatea, care deține circa 20% din acțiunile celui mai mare producător de energie electrică din România, compania de stat Hidroelectrica, controlată de stat prin Ministerul Energiei, și-a revaluat din nou în creștere deținerea, cu peste 6%, de la 8,52 miliarde lei la finalul anului trecut la 9,04 miliarde lei la 31 ianuarie 2022.

Prin extrapolare, asta ar însemna o majorare a valorii întregii companii cu 2,6 miliarde lei, de la 42,6 la 45,2 miliarde lei.

ULTIMA ORĂ Economia României a crescut anul trecut cu 5,6%, sub așteptări. Produsul intern brut a scăzut în ultimul trimestru CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia României a crescut anul trecut cu 5,6%, sub așteptări. Produsul intern brut a scăzut în ultimul trimestru

În ianuarie 2022, prețul mediu ponderat de tranzacționare pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică de la OPCOM a fost de aproape 900 lei/MWh, în creștere de 3,4 ori față  de ianuarie 2021 (262,61 lei/MWh).

Profitul Hidroelectrica a crescut cu 103% în primele 9 luni din 2021, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la peste 2,5 miliarde lei, pe fondul scumpirii ample a electricității pe piețele angro, coroborată cu creșterea producției.

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor pregătește pentru 1 martie un mecanism care ar atenua reincriminarea ca faptă penală a reținerii fără virare ulterioară a unor impozite și contribuții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Finanțelor pregătește pentru 1 martie un mecanism care ar atenua reincriminarea ca faptă penală a reținerii fără virare ulterioară a unor impozite și contribuții

Fondul Proprietatea va lista cel puțin 15% din compania Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca Guvernul să se alăture, a anunțat în ianuarie ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Interdicția Parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea tuturor acțiunilor Fondului sau a unei părți a acestora, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București. Vom vota PENTRU”, a declarat ministrul, citat de Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit hidroelectrica
valoare hidroelectrica
listare bursa hidroelectrica
scumpire energie