Șeful de la Viena al companiei-mamă a OMV Petrom: Ne trebuie rentabilitate de 2 cifre ca să investim în gazele din Marea Neagră. Decizia finală, la începutul semestrului II

Șeful de la Viena al companiei-mamă a OMV Petrom: Ne trebuie rentabilitate de 2 cifre ca să investim în gazele din Marea Neagră. Decizia finală, la începutul semestrului II
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 feb 2018

Grupul austriac OMV, compania-mamă a OMV Petrom, are un criteriu general de selectare a proiectelor în care decide să investească, care se aplică și în cazul proiectului de dezvoltare a perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, și anume ca acestea să prezinte o rată internă estimată de rentabilitate netă de taxe exprimată printr-un procent cu 2 cifre, a declarat CEO-ul OMV, Rainer Seele, la o conferință cu analiștii financiari. Acesta a refuzat să dezvăluie care este prețul minim cu care OMV Petrom ar trebui să-și vândă gazele extrase din Marea Neagră pe perioada de exploatare pentru a-și recupera investițiile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declarația a fost dată ca răspuns la o întrebare pusă de un analist al grupului financiar francez Societe Generale. Acesta a vrut să știe ce rată internă estimată de rentabilitate are în vedere OMV pentru Neptun Deep.

"Avem o politică generală, în sensul că ținem seama de un anumit plafon pentru investițiile pe care ni le asumăm și acesta se aplică și proiectului offshore din România. Avem nevoie de o rată internă procentuală de rentabilitate netă de taxe de 2 cifre, acesta este principalul criteriu. Poate fi mai mare sau mult mai mare, dar nu mai mică", a răspuns Seele.

Încrederea Rezervei Federale în economia SUA este în creștere CITEȘTE ȘI Încrederea Rezervei Federale în economia SUA este în creștere

Rata internă de rentabilitate este o metodă de estimare a profitabilității proiectelor de investiții utilizată la bugetarea acestora și se exprimă procentual prin rezultatul unei ecuații în care intră costurile investiționale, fluxurile de numerar estimate a fi generate de exploatarea investiției, perioada de exploatare și o rată a discountului.

Anterior, același analist întrebase care este prețul minim cu care OMV Petrom ar trebui să-și vândă gazele extrase din Marea Neagră pe perioada de exploatare pentru a-și recupera investițiile.

"Vă rog să înțelegeți că nu vorbim despre prețuri, da? E o politică generală. Mai ales despre prețuri de break-even, pentru că după aceea toți potențialii clienți vor ști ce preț minim am nevoie să obțin când voi negocia contracte. Tot ce pot să spun este că ne uităm la prețurile din România și că trebuie să finalizăm un program intensiv de marketing, de aceea e prea devreme să facem orice fel de comentariu despre prețuri, pentru că mai întâi trebuie să încheiem contracte cu potențialii clienți. Deci vă rog să înțelegeți că nu putem comenta asupra acestui aspect", a punctat CEO-ul OMV.

Comisia Europeană a amendat 7 companii cu peste jumătate de miliard de euro pentru că ar fi format carteluri CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a amendat 7 companii cu peste jumătate de miliard de euro pentru că ar fi format carteluri

Cu aceeași ocazie, directorul financiar al grupului austriac, Reinhard Florey, a declarat că OMV se așteaptă să ia decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep la începutul celui de-al doilea semestru din 2018.

OMV Petrom va concura cu Exxon Mobil pe piața vânzării de gaze naturale, chiar cele două companii dacă sunt parteneri în exploatarea perimetrului Neptun Deep și vor semna împreună decizia de investiție, și este în discuții privind exportul în țările vecine al gazelor care vor fi extrase din Marea Neagră, însă a pierdut licitația pentru rezervarea de capacitate pe conducta spre Ungaria, a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, cu ocazia prezentării rezultatelor preliminare ale companiei pe 2017.

"Pentru atingerea acelui moment de decizie finală de investiție pentru producția de gaze din perimetrul Neptun, pe lângă elementele tehnice, operaționale, de fiscalitate, generate de mediul din piața de gaze, avem nevoie de a prezenta posibilitatea de monetizare a producției din Marea Neagră. Acest proces a început, pentru evaluare potențialului de vânzare a cantităților care nu ar putea să fie vândute în România. În absența unei creșteri a cererii în România, va trebui să ne căutăm opțiuni de vânzare și pe alte piețe. Obiectivul nostru este zona de vecinătate a României, unde putem avea randamentul cel mai bun pentru orice fel de vânzare, nu numai pentru gaze", a precizat Gheorghe.

Fostul director de cabinet al lui Marko Bela a cumpărat magazinul de prezentare Secuiana, principalul producător de pantaloni din România, și intră în afaceri retail CITEȘTE ȘI Fostul director de cabinet al lui Marko Bela a cumpărat magazinul de prezentare Secuiana, principalul producător de pantaloni din România, și intră în afaceri retail

Pe lângă cererea de gaze din țările din vecinătatea României, importantă este și capacitatea de transport către aceste zone, a adăugat ea.

"În această perioadă noi purtăm discuții și analizăm scenarii de vânzare pe astfel de piețe din vecinătate, dar ele trebuie să fie calibrate cu disponibilitatea de interconectivități între România și piețele potențiale. Nu avem niciun contract încheiat la această oră", a susținut oficialul OMV Petrom.

Cu aceeași ocazie, Mariana Gheorghe a declarat că OMV Petrom ar fi plătit anul trecut redevențe la gaze mai mari cu aproximativ 25% dacă ar fi fost aplicată noua formulă de calcul aprobată recent de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care introduce ca preț de referință pe cel înregistrat pe bursa din Austria.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
omv petrom
exxonmobil
gaze naturale marea neagra
neptun deep
mariana gheorghe
rainer seele
pret gaze naturale
export gaze naturale