Serinus Energy, controlată de fiul miliardarului Kulczyk, dă în judecată doi subcontractori ai Confind Câmpina pentru întârzierile de la Moftinu și cere daune importante. Inițial, Serinus a dat vina pe Transgaz

Serinus Energy, controlată de fiul miliardarului Kulczyk, dă în judecată doi subcontractori ai Confind Câmpina pentru întârzierile de la Moftinu și cere daune importante. Inițial, Serinus a dat vina pe Transgaz
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 27 feb 2019

Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, cere în instanță daune de 25,4 milioane de dolari de la firmele canadiene Aval Engineering și Kocken Energy Systems, acuzându-le de gestionarea neadecvată și însușirea ilegală a fondurilor puse la dispoziție de compania poloneză. Serinus consideră că cele două companii, subcontractori ai Confind Câmpina, sunt responsabile pentru întârzierea începerii producției de gaze la centrala pe gaze de la Moftinu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Serinus a contractat furnizorul de echipamente și servicii petroliere Confind Câmpina, controlat de omul de afaceri Ioan Simion, pentru proiectarea și construcția instalației de gazificare de la Moftinu. Construcția unităților TEG (Trietilen Glicol) și LTS (Low Temperature Separation) a fost subcontractată, însă subcontractorii canadieni au amânat livrarea unităților de șase ori în ultimul an, ceea ce a întârziat începerea producției comerciale.

În octombrie, compania estima că centrala de gaze de la Moftinu va fi pusă în funcțiune la finele anului, însă polonezii și-au exprimat ulterior scepticismul cu privire la capacitatea contractorului său de a se încadra în programul de realizare, testare și livrare a celor două unități.

"Unitățile LTS și TEG aveau, potrivit contractului, termen inițial de livrare în ianuarie 2018. Așa cum am anunțat anterior, acestea au fost livrate din Canada în România pe 16 ianuarie 2019. Au ajuns în România pe 28 ianuarie 2019 și au fost duse la sediul contractorului Confind SRL pentru verificare și testare. În cadrul inspecției, s-a constatat că unitățile nu erau fabricate corespunzător, lipsind inclusiv anumite componente. Compania și contractorul au lucrat din greu pentru a finaliza ansamblul", susține compania poloneză.

Comerțul mondial cu gaze lichefiate va crește cu 11% în acest an CITEȘTE ȘI Comerțul mondial cu gaze lichefiate va crește cu 11% în acest an

Inițial, Serinus a dat vina pe Transgaz pentru întârzierile la punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, după ce operatorul sistemului național de transport gaze naturale i-a refuzat accesul la sistem, citând calitatea neconformă a gazelor, de unde și necesitatea instalării celor două unități.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de 3,2 miliarde de euro.

În decembrie, Serinus a încheiat primul acord pentru vânzarea gazelor extrase în România, cuolandezii de la Vitol Gas and Power, cel mai mare trader independent de energie din lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus energy
proces serinus
intarziere productie moftinu
confind campina
kulczyk