Serinus Energy, controlată de fiul miliardarului Kulczyk, amână din nou punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, dând vina pe principalul său contractor

Serinus Energy, controlată de fiul miliardarului Kulczyk, amână din nou punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, dând vina pe principalul său contractor

Sebastian Kulczyk

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 nov 2018

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, și-a exprimat scepticismul cu privire la capacitatea contractorului său de a se încadra în programul de realizare, testare și livrare a două unități necesare injectării gazelor în sistemul național, solicitate de Transgaz, și, implicit, pentru începerea producției de gaze la centrala pe gaze de la Moftinu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Într-un document adresat investitorilor, Serinus Energy, “deși continuă să creadă că, odată ce unitățile vor fi instalate, va putea declanșa producția de gaze, în prezent nu are încredere în capacitatea contractorului de a realiza lucrările în graficul comunicat anterior”.

Compania poloneză a contractat furnizorul de echipamente și servicii petroliere Confind Câmpina, controlat de omul de afaceri Ioan Simion, pentru proiectarea și construcția instalației de gazificare de la Moftinu. Construcția stațiilor TEG (Trietilen Glicol) și LTS (Low Temperature Separation) a fost subcontractată firmei canadiene AVAL Engineering, care a amânat livrarea acestora de șase ori în ultimul an.

Într-o comunicare anterioară, de pe 18 octombrie, Serinus Energy anunțase că, la acea dată, contractorul general estima că stațiile TEG și LTS vor fi livrate în jurul datei de 22 noiembrie, instalarea și punerea în funcțiune fiind așteptate pentru luna decembrie

“Serinus face toate eforturile pentru a accelera punerea în funcțiune a celor două unități, în vederea declanșării cât mai rapid a producției. La insistențele companiei, Contractantul a trimis un reprezentant la unitatea de producție pentru a furniza o evaluare detaliată în persoană a progresului realizat al unităților, stadiul și planul de finalizare înainte și o dată definitivă de livrare a unităților. Contractantul a raportat companiei că, deși s-au realizat progrese pe unități în ceea ce privește bobinarea, asamblarea, hidrotestarea și vopsirea unităților, izolarea și instalarea componentelor electrice trebuie încă finalizate înainte de testarea unităților”, precizează Serinus.

EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri

În prealabil, contractorul susținea că procesul de testare va începe în Canada pe 17 noiembrie, după care pe 22 noiembrie unitățile să fie îmbarcate în vederea livrării în portul german Bremerhaven. Instalarea, verificarea finală și punerea în funcțiune erau estimate pentru luna decembrie a acestui an.

Inițial, Serinus a dat vina pe Transgaz pentru întârzierile la punerea în funcțiune a centralei de la Moftinu, după ce operatorul sistemului național de transport gaze naturale i-a refuzat accesul la sistem, citând calitatea neconformă a gazelor, de unde și necesitatea instalării celor două unități.

Serinus consideră că gazele produse la Moftinu sunt de calitate ridicată, având o concentrație de metan de peste 90%, și că ar trebui acceptate în sistemul național și în absența celor două unități.

“Transgaz susține că până și procentul foarte scăzut de apă (prezent), de maxim 0,21%, înseamnă că gazele nu pot fi injectate în sistem și că până la instalarea unităților nu pot fi efectuate vânzări de gaze”, arată compania. “Este opinia companiei că legislația românească prevede astfel de diferențe de calitate minore în faza de producție experimentală și ca atare compania are dreptul legal de a furniza acest gaz în sistem. Compania consideră că gazul din puțurile Moftinu se încadrează în specificațiile care ar permite Transgaz să accepte acest gaz fără nici un impact discernabil asupra integrității sistemului.”

Serinus companie controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, deține, prin intermediul companiei Winstar Satu Mare, 60% din concesiunea Satu Mare. KMG International (fosta Rompetrol Group) are o participație de 40%.

Fondul de investiții a fost înființat de Jan Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia, decedat în vara anului 2015, fiind controlat astăzi de Sebastian Kulczyk, fiul lui Jan Kulczyk, creditat cu o avere de 3,2 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
centrala gaze
moftinu
amanare