Statul a împrumutat în februarie aproape 700 de milioane de lei direct de la populație. Peste 11.000 de români au cumpărat titluri de stat

Statul a împrumutat în februarie aproape 700 de milioane de lei direct de la populație. Peste 11.000 de români au cumpărat titluri de stat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 feb 2019

Ministerul Finanțelor a împrumutat în februarie direct de la populație, prin programul Tezaur, 694,4 milioane de lei. Peste 11.000 de români au cumpărat titluri de stat destinate exclusiv populației, cu maturități de 2, 3 și 5 ani. Aceste titluri de stat au dobânda mai ridicată decât cea oferită de bănci deponenților, iar veniturile din dobânzi la titluri de stat nu sunt impozitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Ministerul Finanțelor vrea să împrumute cât mai mult direct de la populație, pentru a-și diversifica sursele de finanțare. Recent, ministerul a rectificat o deficiență a acestui program pentru a da oamenilor care cumpără titluri posibilitatea să le răscumpere anticipat. De asemenea, Finanțele pregătesc un proiect pentru a vinde titluri de stat populației și prin bănci.

Titlurile de stat vândute în februarie au fost achiziționate atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, cât și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, situația subscrierii fiind următoarea:

Emisiunea cu maturitate de 2 ani

  • prin trezorerii: 256,78 milioane lei (număr de investitori 5.503);
  • prin Poșta Română: 31,08 milioane lei (număr de investitori 1.007).

Emisiunea cu maturitate de 3 ani

  • prin trezorerii: 115,99 milioane lei (număr de investitori 1.975);
  • prin Poșta Română: 11,98 milioane lei (număr de investitori 416).

Emisiunea cu maturitate de 5 ani

  • prin trezorerii: 262,75 milioane lei (număr de investitori 1.964);
  • prin Poșta Română: 15,82 milioane lei (număr de investitori 389).
Finanțele au ieșit să împrumute cu două emisiuni de titluri de stat- una a avut succes, a doua nu. Statul refuză dobânzile pe care le consideră prea mari CITEȘTE ȘI Finanțele au ieșit să împrumute cu două emisiuni de titluri de stat- una a avut succes, a doua nu. Statul refuză dobânzile pe care le consideră prea mari

"Le mulțumim celor peste 11.000 români care au avut încredere în Guvernul României și au investit în medie cca. 12.700 de euro (60.460 de lei) în titluri de stat. Fiecare dintre ei va beneficia de cele mai bune dobânzi de pe piață de 4%, 4,5%, respectiv 5% cât și de venituri neimpozabile. Vom continua să îndeplinim toate promisiunile din Programul de Guvernare și vom depune toate eforturile pentru a le asigura românilor un nivel de trai de comparabil cu standardele europene" a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Emisiunea cu maturitate de 2 ani are o dobândă anuală de 4%, emisiunea cu o maturitate de 3 ani are o dobândă anuală de 4,5%, iar emisiunea cu o maturitate de 5 ani are o dobândă anuală de 5%.

Titlurile au putut fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obținute sunt neimpozabile.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, potrivit ministerului Finanțelor.

Peste 50.000 de români au finanțat găurile statului cu peste 2 miliarde de lei

Statul a împrumutat anul trecut, direct de la populație, peste 2 miliarde de lei, sub obiectivul ambițios de 4 miliarde de lei stabilit la început de 2018, obiectiv care va rămâne, probabil, la nivel orientativ și pentru anul acesa.

Expansiunea Revolut - Startup-ul fintech lansează angajări în 19 țări. Ce posturi sunt disponibile în România CITEȘTE ȘI Expansiunea Revolut - Startup-ul fintech lansează angajări în 19 țări. Ce posturi sunt disponibile în România

Finanțele au atras anul trecut 2 miliarde în contextul în care au vândut titluri de stat doar în cursul a câteva săptămâni din lunile iunie, august și decembrie.

"Dovada interesului crescut al populației față de această metodă de economisire este numărul mare de români, 52.239, care au ales să investească peste 2 miliarde de lei în titluri de stat. Aceasta este cea mai mare sumă investită în titluri de stat destinate exclusiv populației. Titlurile de stat au fost achiziționate prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, precum și prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română, astfel:

  • prin Trezorerii: 1,73 miliarde de lei (40.759 investitori)
  • prin Poșta Română: 338,5 milioane de lei (11.480 investitori)", potrivit unui anunț din decembrie al Ministerului Finanțelor.

Vânzarea de titluri de stat direct populației, prin Trezorerie și Poștă, a fost reluată după o pauză de circa 10 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
ministerul finantelor
imprumut
populatie
imprumut