Sfârșitul exportului de gaze rusești în UE? După Uniper, și Orlen a avertizat 3 companii europene, printre care și OMV, că le-ar putea confisca plățile pentru importurile de la Gazprom

Sfârșitul exportului de gaze rusești în UE? După Uniper, și Orlen a avertizat 3 companii europene, printre care și OMV, că le-ar putea confisca plățile pentru importurile de la Gazprom
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 iul 2024

Alimentarea cu gaze rusești a statelor europene care au încă semnate contracte cu gigantul rus Gazprom este din ce în ce mai incertă. După Uniper, care a câștigat la începutul acestei luni un proces de arbitraj în valoare de mai multe miliarde de euro la Stockholm împotriva Gazprom, permițându-i să recupereze prejudiciul creat de întreruperea livrărilor de gaz rusesc de la alți clienți europeni ai gigantului rus, o nouă companie importantă din UE, PKN Orlen, a avertizat trei jucători de pe piața energetică a UE, printre care și principalul acționar al OMV Petrom, grupul austriac OMV, că intenționează să facă același lucru.

De ce este important Potrivit unei analize Profit.ro, deși pe piața autohtonă există un surplus de gaz, atât din producția internă, cât și din import, prețurile spot refuză să scadă, chiar dacă volumele tranzacționate s-au majorat considerabil.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Apetitul pentru înmagazinare și, implicit, pentru importuri, al companiilor autohtone ar putea avea ca explicație îngrijorarea că, așa cum a avertizat grupul austriac OMV, gigantul rus Gazprom ar putea stopa livrările către Europa ca urmare a unei decizii al unui tribunal străin obținută de o mare companie energetică europeană (pe care nu o numește) și care, dacă ar fi pusă în aplicare în Austria, ar obliga OMV să efectueze plățile pentru gazul furnizat de Gazprom Export către respectiva companie europeană.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria CITEȘTE ȘI CONFIRMARE OMV Petrom a semnat documentele de prelungire a licenței și de preluare a participației Total în zăcământul Han Asparuh din Bulgaria

Potrivit presei internaționale se părea că este vorba de Uniper.

Însă și cea mai mare companie energetică din Polonia, PKN Orlen, a avertizat companii de gaze din Ungaria, Slovacia și Austria că le-ar putea confisca plățile pentru importurile de la Gazprom din Rusia, au declarat, pentru Reuters, două surse de pe piața energiei din UE.

Avertismentele au fost transmise în scris în urmă cu mai bine de o lună și sunt legate de despăgubirile solicitate de Polonia pentru pierderile înregistrate după întreruperea aprovizionării cu gaze ruseși în 2022.

OMV prelungește cu doi ani, până când ar trebui să înceapă și producția de gaze în Neptun Deep, un mandat de CFO, membru al Consiliului de Supraveghere al Petrom CITEȘTE ȘI OMV prelungește cu doi ani, până când ar trebui să înceapă și producția de gaze în Neptun Deep, un mandat de CFO, membru al Consiliului de Supraveghere al Petrom

Livrările către Polonia au fost sistate pentru că Varșovia a refuzat să achite gazul în ruble, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina.

Avertismentul Orlen, și nu procesul câștigat de Uniper, au determinat se pare guvernul de la Budapesta să emită un decret în mai pentru a preveni confiscarea plăților de către compania de stat MVM CEEnergy către Gazprom, argumentând că acest lucru ar pune în pericol aprovizionarea cu energie a Ungariei.

Orlen a recunoscut că are în prezent o dispută juridică cu Gazprom.

„Din cauza interesului legal, compania nu comentează cu privire la procedurile de arbitraj în desfășurare sau la acțiunile legale întreprinse”, a precizat Orlen pentru Reuters.

GRAFICE Doar 10% dintre furnizori oferă companiilor gaze sub plafonul impus de Guvern, chiar dacă prețul pe BRM se situează și cu 100 de lei/MWh sub cel din oferte CITEȘTE ȘI GRAFICE Doar 10% dintre furnizori oferă companiilor gaze sub plafonul impus de Guvern, chiar dacă prețul pe BRM se situează și cu 100 de lei/MWh sub cel din oferte

La rândul său, grupul austriac OMV, principal acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a reiterat avertismentul din comentariul de pe 21 mai, prin care arăta că Gazprom ar putea suspenda livrările de gaze dacă o hotărâre judecătorească străină va fi executată, obligând-o să plătească unei mari companii europene suma pe care ar trebui să o achite pentru gazul rusesc.

"Aceste fapte nu s-au schimbat. În prezent, OMV nu are cunoștință de nereguli în livrările de gaz către Austria", a declarat joi un purtător de cuvânt al companiei austriece.

„Atâta timp cât există o dependență de livrările de gaze rusești, există un risc semnificativ de întrerupe a aprovizionării cu consecințe de amploare”, a declarat și ministerul austriac al Energiei.

Slovacii de la SPP, care cumpără gaze de la Gazprom, au declarat miercuri că o modificare legislativă recentă îi protejează de orice posibilă confiscare a sumelor reprezentând plata importurilor de gaze rusești sau de orice revendicări conexe.

ULTIMA ORĂ Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cu cât cresc facturile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gazele se scumpesc de la 1 iulie. Cu cât cresc facturile

Anul trecut, Europol Gaz din Polonia a depus o cerere de 1,45 miliarde de dolari împotriva Gazprom pentru plăți restante și venituri pierdute din serviciile de transport de gaze după 2022. Orlen este unicul proprietar al Europol Gaz, care operează secțiunea poloneză a gazoductului Yamal care leagă Rusia și Europa.

Orlen pretinde peste 350 de milioane de dolari de la compania maghiară MVM CEEnergy drept garanție pentru ceea ce îi datorează Gazprom, precizat o altă sursă pentru Reuters, citând o hotărâre a unui tribunal din Varșovia.

MVM CEEnergy nu a răspuns solicitărilor de comentarii venite din partea agenției de presă pe această temă.

Interesant este că cererea Europol Gaz împotriva Gazprom a fost depusă la același tribunal de arbitraj la care a apelat și Uniper.

viewscnt
Afla mai multe despre
pkn orlen
polonia
austria
omv
ungaria
mvm
slovacia
spp
europol
gazprom
ue