Statele UE susțin refacerea rapidă a rezervelor de gaze naturale pentru iarna viitoare

Statele UE susțin refacerea rapidă a rezervelor de gaze naturale pentru iarna viitoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2022

Statele din Uniunea Europeană ar trebui să înceapă imediat să-și refacă rezervele de gaze naturale pentru iarna viitoare, pentru a crea o protecție împotriva șocurilor de aprovizionare, vor spune liderii țărilor UE la un summit de săptămâna viitoare, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Invadarea Ucrainei de către Rusia i-a determinat pe liderii celor 27 de țări membre ale UE să convină săptămâna trecută să renunțe la dependența lor de combustibilii fosili ruși, inclusiv prin intensificarea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) și accelerarea desfășurării energiei regenerabile, scrie News.ro.

PROFIT NEWS TV Războiul din Ucraina lovește încă o industrie. CEO Exonia: Începem să contactăm producători din UE, Asia și America de Sud. Avem negocieri de urgență, am transformat departamentul de vânzări în call-center CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Războiul din Ucraina lovește încă o industrie. CEO Exonia: Începem să contactăm producători din UE, Asia și America de Sud. Avem negocieri de urgență, am transformat departamentul de vânzări în call-center

O eliminare totală va dura totuși ani de zile, așa că țările planifică și măsuri pentru a atenua potențialele întreruperi ale aprovizionării din Rusia, care furnizează 40% din necesarul de gaze al UE, 27% din importurile sale de petrol și 46% din importurile de cărbune.

”Reumplerea depozitelor de gaze în întreaga Uniune ar trebui să înceapă acum. Statele membre și Comisia vor coordona de urgență măsurile necesare pentru a asigura niveluri adecvate de stocare a gazelor înainte de iarna viitoare”, arată un proiect al concluziilor pentru un summit al liderilor UE din 24 martie, văzut de Reuters.

Comisia Europeană va propune până luna viitoare reguli prin care țările UE să se asigure în mod colectiv că depozitele de gaze sunt pline în proporție de cel puțin 90% până la 1 octombrie în fiecare an.

Depozitele de gaze din UE sunt în prezent pline în proporție de 26%.

În condițiile în care prețurile ridicate ale energiei cresc facturile pentru cetățenii din întreaga Europă, liderii UE vor discuta, de asemenea, noi măsuri pentru a proteja consumatorii și întreprinderile de costuri.

Prețurile gazelor europene au crescut la noi recorduri în această lună după invazia pe care Rusia o numește ”operațiune militară specială”.

Această creștere a prețurilor a urmat unor luni de costuri deja ridicate ale energiei, pe care majoritatea țărilor UE încearcă să le abordeze cu subvenții de urgență și scutiri de taxe.

Comisia va publica în luna mai un plan detaliat pentru ca țările UE să renunțe la gazele, petrolul și cărbunele din Rusia până în 2027.

Un plan inițial, publicat săptămâna trecută, a inclus o creștere semnificativă a importurilor de GNL și triplarea capacității UE de energie eoliană și solară până în 2030.

Dar, în timp ce țările UE s-au adunat în spatele obiectivului de a abandona combustibilii fosili ruși, ele sunt împărțite dacă să sancționeze petrolul și gazele rusești.

Statele Unite, care se bazează mai puțin pe combustibilii ruși, au interzis importurile acestora săptămâna trecută.

Germania și Ungaria se numără printre țările UE care se opun sancțiunilor, despre care spun că ar cauza prejudicii economice.

Susținătorii, precum Polonia și Letonia, spun că sutele de milioane de euro pe care Europa le trimite Rusiei pe zi pentru aprovizionarea cu energie finanțează războiul.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
depozit
enegie