Statele Unite vor livra Uniunii Europene 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în 2023

Statele Unite vor livra Uniunii Europene 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2023

Uniunea Europeană va primi anul acesta din SUA 50 de miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa lipsa livrărilor rusești și pentru reducerea dependenței blocului comunitar de energia din Rusia, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Informația este inclusă în raportul anual publicat de Grupul operativ comun privind securitatea energetică UE-SUA, care și-a prezentat realizările și perspectivele privind viitorul, scrie Agerpres.

România și Ungaria au vorbit despre securitatea aprovizionării cu gaze. Budapesta, care primește gaze rusești prin România, se opune prelungirii reducerii consumului în UE CITEȘTE ȘI România și Ungaria au vorbit despre securitatea aprovizionării cu gaze. Budapesta, care primește gaze rusești prin România, se opune prelungirii reducerii consumului în UE

În 2023, grupul va continua să se concentreze pe șocurile de pe piața energiei și pe prețurile ridicate ale acesteia, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, se arată în comunicatul comun emis de Casa Albă și Comisia Europeană, înaintea reuniunii de marți a Consiliului pentru energie UE-SUA.

La un an de la înființare, grupul a înregistrat progrese importante în îndeplinirea obiectivelor sale de reducere a dependenței blocului comunitar de energia din Rusia, dar statele membre UE încă nu reușesc să se aprovizioneze cu suficiente gaze naturale lichefiate pentru a înlocui gazele rusești.

Prioritățile grupului în acest an includ evaluarea continuă a piețelor GNL și asigurarea unor livrări de 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate din SUA în Europa, reducerea emisiilor de metan, măsuri de eficientizare și de economisire a energiei.

În următoarele luni, grupul va continua să facă eforturi în vederea unui nivel ridicat al livrărilor de GNL din SUA în Europa, de cel puțin 50 de miliarde bcm, pentru a asigura umplerea facilităților de stocare pentru următoarea iarnă.

Platforma UE de energie va lansa primele licitații comune în mai 2023, iar la aceste licitații nu pot participa furnizorii de gaze din Rusia.

Statele Unite și-au majorat semnificativ obiectivul de a asigura livrarea a încă 15 miliarde bcm gaze naturale lichefiate către UE. În 2022, exporturile americane către Europa s-au situat la 56 bcm, în creștere de la 22 bcm în 2021. Uniunea Europeană a fost cea mai mare destinație pentru exporturile SUA de LNG, reprezentând peste 52% din livrări.

La finalul lui 2022, gazele rusești reprezentau doar 16% din importurile UE de gaze, în scădere față de un nivel de 37% în martie 2022. În perioada august 2022 - ianuarie 2023, UE a redus cererea de gaze naturale cu 19%, inclusiv prin scăderea folosirii electricității, măsuri de eficientizare a energiei în sectorul rezidențial și identificarea unor soluții digitale noi pentru a-i ajuta pe consumatori să economisească bani. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
gnl