Statul poate încasa o sumă importantă din profiturile pe 2017 ale celor mai importante companii energetice deținute în România de grupul german E.ON

Statul poate încasa o sumă importantă din profiturile pe 2017 ale celor mai importante companii energetice deținute în România de grupul german E.ON
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 mai 2018

Statul român, prin Ministerul Energiei, ar putea încasa peste 46 milioane lei sub formă de dividende din profiturile pe 2017 ale principalelor subsidiare românești ale grupului german de energie și utilități E.ON, E.ON Energie și Delgaz Grid, arată documentele companiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Energiei deține participații minoritare de 31,82% din acțiunile furnizorului de energie și gaze naturale E.ON Energie și de 13,51% din capitalul operatorului de distribuție Delgaz Grid.

Potrivit sursei citate, E.ON Energie intenționează să distribuie din profitul obținut în 2017 dividende în sumă totală de 72,4 milioane lei, din care Ministerului Energiei ar urma să-i revină 23,04 milioane lei. Anul trecut, din profitul pe 2016 și din cel reportat din 2015, compania a dat dividende în sumă totală de 230 milioane lei, din care statul român a încasat circa 73,5 milioane lei.

Start-up-ul fintech Revolut, lansat și în România, dă tuturor utilizatorilor noi câte un card fizic gratuit CITEȘTE ȘI Start-up-ul fintech Revolut, lansat și în România, dă tuturor utilizatorilor noi câte un card fizic gratuit

La Delgaz Grid, dividendele totale distribuite din profitul înregistrat anul trecut s-ar putea ridica la 170 milioane lei, partea Ministerului Energiei fiind de 22,97 milioane lei. În 2017, Delgaz Grid a dat dividende în sumă totală de 497 milioane lei, din profitul pe 2016, dar și din cele reportate din perioada 2010-2015, Ministerul Energiei beneficiind din acestea de suma de circa 67,1 milioane lei.

Anul trecut, activitatea de furnizare de gaze naturale pentru consumatorii casnici reglementați a E.ON Energie a fost preluată de o companie nou înființată, E.ON Gaz Furnizare, E.ON Energie rămânând cu cea de furnizare de gaze pentru clienții industriali și de energie pentru ambele tipuri de consumatori. Motivația operațiunii a constat în diferențele de nivel de liberalizare și de grad de concentrare a jucătorilor între piața de energie și cea de gaze naturale, care impuneau, potrivit E.ON, abordări și strategii diferite.

"Stadiile diferite de liberalizare la care se află cele două piețe (gaz și, respectiv, electricitate) atrag cerințe tipice unor organizații tip "2 viteze" diferite având în vedere faptul că, în timp ce pe piața liberă nivelul de servicii, împreună cu calitatea și varietatea produselor oferite, sunt diferențiatori decisivi în rândul jucătorilor de pe piață, piața reglementată se caracterizează prin și necesită un nivel de servicii și oferte standardizate, iar creșterea transparenței costurilor și a eficienței rămân în continuare obiective principale", se arăta în proiectul de divizare a E.ON Energie și de înființare a E.ON Gaz Furnizare.

Propunere dividend E.ON Energie

Propunere dividend E.ON Energie

Propunere dividend Delgaz Grid

Propunere dividend Delgaz Grid

China va reduce taxele vamale pentru importurile de autoturisme și componente CITEȘTE ȘI China va reduce taxele vamale pentru importurile de autoturisme și componente

Potrivit celor mai recente date ale ANRE, la finalul lui 2017, E.ON Gaz Furnizare era liderul pieței reglementate de furnizare gaze, cu o cotă de peste 47%, iar E.ON Energie se clasa pe locul 3 în topul furnizorilor angro de gaze, cu 13,4%, și pe aceeași poziție în cel al cotelor de piață generale ale furnizorilor de energie către consumatori finali, cu 10,88%.

Delgaz Grid deține monopolul zonal al distribuției de energie electrică în regiunea Moldovei, unde operează o rețea de distribuție de peste 80.000 de kilometri.

De asemenea, compania operează rețelele locale de distribuție a gazelor naturale din județele din nordul țării (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău), lungimea totală a rețelelor fiind de peste 20.000 de kilometri. În total, compania distribuie energie electrică și gaze naturale unui număr de circa 3 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende companii de stat
dividende companii energetice
ministerul energiei
e.on
e.on energie
delgaz grid
distributie gaze
distributie energie
furnizare gaze
furnizare energie
pret gaze
pret energie