Statul român a câștigat un arbitraj internațional cu Rompetrol de peste 10 milioane dolari

Statul român a câștigat un arbitraj internațional cu Rompetrol de peste 10 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 dec 2022

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituție de stat aflată în subordinea Guvernului, a avut câștig parțial de cauză într-o procedură de arbitraj internațional în care a solicitat ca Oilfield Exploration Business Solutions SA, fosta Rompetrol SA, divizia locală de explorare și producție de țiței și gaze a gigantului kazah de stat KazMunayGas, să fie obligată să îi plătească valoarea lucrărilor apreciate ca neexecutate pe concesiunea de hidrocarburi Focșani, lucrări la care firma se angajase prin acord petrolier încheiat cu statul român.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Perimetrul Focșani a fost concesionat inițial în 2002 companiei americane Forest Oil International, drepturile și obligațiile aferente concesiunii fiind ulterior preluate de Rompetrol în 2005.

CONFIRMARE Tranzacție - Spitalul de oncologie Monza a fost vândut grupului turc Memorial Hospitals CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Spitalul de oncologie Monza a fost vândut grupului turc Memorial Hospitals

Curtea de Conturi a constatat în 2011, cu ocazia unei misiuni de audit care a vizat perioada 2006-2010, că perimetrul Focșani ar fi printre cele cu lucrări obligatorii neefectuate în termenul asumat.

În 2012, Rompetrol anunța că începe lucrări de foraj la Focșani, cu investiții de 10 milioane dolari în acel an și 17,5 milioane dolari în 2013.

VIDEO Explozie puternică într-un bloc din Suceava. Mai multe persoane au fost preluate de ambulanțe CITEȘTE ȘI VIDEO Explozie puternică într-un bloc din Suceava. Mai multe persoane au fost preluate de ambulanțe

Ulterior, divizia upstream a Rompetrol a fost redenumită Oilfield Exploration Business Solutions SA (OEBS). Compania este controlată aproape integral de către KMG International, parte a grupului petrolier kazah de stat KazMunayGas.

ANRM a solicitat instanței de arbitraj obligarea OEBS la plata unei sume de circa 20 milioane dolari plus dobânzi, însă aceasta a decis că divizia Rompetrol trebuie să plătească instituției românești numai jumătate, adică 10,1 milioane dolari plus dobânzi, pentru neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de acordul petrolier încheiat cu statul român pentru concesionarea perimetrului de hidrocarburi Focșani, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

Multe pub-uri și berării din Marea Britanie vor fi forțate să se închidă definitiv CITEȘTE ȘI Multe pub-uri și berării din Marea Britanie vor fi forțate să se închidă definitiv

Speța nu a fost însă tranșată definitiv. Foarte recent, Agenția a intentat un proces în justiția românească, pentru recunoașterea și punerea în executare a hotărârii arbitrale străine menționate, nefiind fixat deocamdată un prim termen de judecată.

După cum a relatat Profit.ro, Petromar Resources SRL, una dintre cele două companii concesionare ale perimetrelor offshore de hidrocarburi din Marea Neagră românească Muridava și Cobălcescu, a intrat în faliment în urma deciziei creditorilor în acest sens, confirmată de instanța de judecată, iar ANRM îi cere să plătească la bugetul de stat peste 128 milioane dolari, reprezentând, în opinia instituției, valoarea lucrărilor neexecutate și cu scadență depășită la care firma s-ar fi angajat prin acordurile petroliere de concesionare a celor două perimetre, ambele încheiate inițial în 2011.

Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu își permite să facă acest lucru CITEȘTE ȘI Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, dar UE nu își permite să facă acest lucru

O situație asemănătoare a fost înregistrată la retragerea din România a gigantului petrolier american Chevron, ANRM obținând de la acesta în 2017 peste 90 de milioane de dolari, în urma unei proceduri de arbitraj internațional desfășurate la Paris.

ANRM și Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costinești, EX – 18 Vama Veche și EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de Guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron. În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune menționate.

viewscnt
Afla mai multe despre
lucrari explorare productie titei si gaze
rompetrol sa
kazmunaygas
oilfield exploration business solutions sa
agentia nationala pentru resurse minerale anrm
perimetru hidrocarburi focsani acord petrolier