Curtea de Arbitraj de la Paris: Chevron va trebui să achite Guvernului României circa 100 milioane dolari pentru rezilierea a 3 acorduri petroliere

Curtea de Arbitraj de la Paris: Chevron va trebui să achite Guvernului României circa 100 milioane dolari pentru rezilierea a 3 acorduri petroliere
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 feb 2018

Compania petrolieră Chevron a fost obligată de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris (ICC Paris) să plătească Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) o sumă mai mare de 90 de milioane de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului. Litigiul a fost anunțat în premieră și în exclusivitate de Profit.ro încă din urmă cu peste un an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit unui comunicat al Guvernului, compania americană este obligată să plătească ANRM suma de 73.450.000 USD, la care se adaugă dobânda legală stabilită la nivelul ratei de referință a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 până la data plății integrale, precum și cheltuielile arbitrale suportate de ANRM.

În procesul de soluționare a litigiului cu Chevron, ANRM a fost reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, specializată în servicii de consultanță în domeniul afacerilor și de reprezentare în soluționarea litigiilor.

ANRM și Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costinești, EX – 18 Vama Veche și EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern, care prevedeau obligații minime de explorare asumate de Chevron.

Spice Girls vor să lucreze din nou împreună CITEȘTE ȘI Spice Girls vor să lucreze din nou împreună

În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunță la acordurile de concesiune menționate. ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziția autorității competente ”suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier și al celor de dezvoltare și exploatare, scadente la data notificării renunțării și neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.

Compania americană s-a adresat Curții de Arbitraj în iunie 2015, solicitând să se constate că și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de acordurile petroliere cu ANRM pentru încetarea contractelor.

Până la finalul anului 2015, ANRM, reprezentată de Casa de avocatură Zamfirescu Racoți & Partners, a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atât răspunsul față de cererea de arbitrare (Answer to the Request for Arbitration), cât și o cerere reconvențională prin care formula revendicări financiare rezultate din contractele de concesiune.

În perioada 19-23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curții de Arbitraj a fost pronunțată în favoarea ANRM.

viewscnt
Afla mai multe despre
chevron
guvern
proces
paris