Subsidiara de revizii gaze a Engie a înlocuit un membru CA propus de PSD cu un "tehnocrat veteran" din Ministerul Energiei

Subsidiara de revizii gaze a Engie a înlocuit un membru CA propus de PSD cu un "tehnocrat veteran" din Ministerul Energiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 oct 2016

Compania Engie Servicii, fosta Distrigaz Confort, subsidiara de revizii și verificări de instalații de gaze a Engie România, a revocat-o în vară din funcția de administrator al societății pe Doina Burcău, profesoară de chimie, director și președinte CA al Liceului Teoretic Ștefan Odobleja din sectorul 5 al Capitalei, fost deputat și membru al Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din partea PSD și fost președinte al filialei București a Organizației de Femei a Partidului Social Democrat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În locul Doinei Burcău a fost numit membru al Consiliului de Administrație al Engie Servicii Romeo Susanu, expert în cadrul Direcției Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului din Ministerul Energiei.

Calitatea de administrator la Distrigaz Confort, actualmente Engie Servicii, apare în declarațiile de interese ale Doinei Burcău din anii 2014 și 2015, cu mențiunea "neremunerat". Fostul deputat PSD a fost revocat din funcție în iulie 2016 de către AGA Engie Servicii, deși avea mandat până în octombrie anul viitor.

Teamnet International are \ CITEȘTE ȘI Teamnet International are "verde" de la instanță pentru două contracte cu CNAS, de 22,3 milioane lei

"Doamna Doina Burcău a fost numită în funcția de administrator în cadrul Consiliului de Administrație al Engie Servicii SRL începând cu data de 2 octombrie 2013, funcție neremunerată. A fost numită în funcția menționată la propunerea Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie. Doamna Doina Burcău a demisionat din funcția de administrator în data de 18 ianuarie 2016", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Engie România, care controlează Engie Servicii SRL.

În octombrie 2013, Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, transformat ulterior în Minister al Energiei, era condus de ministrul delegat Constantin Niță (PSD), membru în Guvernul Ponta 2. La acea dată, Engie Servicii SRL, pe atunci Distrigaz Confort, era controlată 100% de către GDF Suez Energy România SA, devenită ulterior Engie România SA. La Engie România SA, statul român deținea atunci și deține și în prezent o participație de 37% din acțiuni.

Mai devreme în 2013, în luna mai, purtătorul de cuvânt de atunci al Guvernului Ponta, prezentatorul TV Andrei Zaharescu, fusese numit membru în Consiliul de Administrație al unei companii concurente a Engie, E.ON Gaz Distribuție, de către AGA companiei, la propunerea aceluiași Departament pentru Energie condus de ministrul delegat Niță, statul român deținând de asemenea, la acel moment, o participație de doar 37% la compania respectivă. 

VIDEO Guvernul va prelungi perioada de subscripție publică pentru \ CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul va prelungi perioada de subscripție publică pentru "Cumințenia Pământului", nereușind să strângă decât o mică parte din bani

"Nu văd nici un impediment ca un jurnalist să participe într-un CA, mai ales că marile companii au nevoie de specialiști în comunicare. Deci asta s-a făcut pe un anumit principiu, n-are importanță care, important este că compania respectivă, prin Consiliul de Administrație, putea să spună nu. Iar din moment ce Consiliul de Administrație, care este majoritar privat, a fost de acord, nu văd care este problema", declara, în 2013, Constantin Niță, chestionat de ziariști în legătură cu propunerea lui Zaharescu pentru postul de membru în CA la E.ON Gaz Distribuție.

Între timp, fostul ministru Niță a fost trimis în judecată de DNA în iunie 2016, fiind acuzat că, atunci când era ministru al Energiei, a primit de la un om de afaceri 30.000 de euro și peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul unui municipiu pentru atribuirea unui contract.

Doina Burcău este profesoară de chimie, director și președinte CA al Liceului Teoretic Ștefan Odobleja din sectorul 5 al Capitalei, fost deputat și membru al Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din partea PSD și fost președinte al filialei București a Organizației de Femei a Partidului Social Democrat. În mai multe materiale de presă (exemple aici și aici) a fost prezentată ca o apropiată a fostului primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, pe care l-a însoțit și într-o delegație în Statele Unite.

Isărescu nu vede deocamdată riscuri de supraîncălzire a economiei: Probabil că se apropie CITEȘTE ȘI Isărescu nu vede deocamdată riscuri de supraîncălzire a economiei: Probabil că se apropie

În locul Doinei Burcău a fost numit administrator la Engie Servicii SRL Romeo Susanu, expert în cadrul Direcției Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului din Ministerul Energiei. Susanu mai este membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, precum și reprezentant al ministerului în AGA de la Compania Națională a Uraniului și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Anul trecut, Susanu a mai reprezentat Ministerul Energiei în AGA Complexului Energetic Oltenia și Hidroelectrica în AGA filialei Hidroserv.

Susanu activează în domeniul administrării, restructurării și privatizării companiilor de stat de imediat după 1990, lucrând la Ministerul Industriei și Resurselor, Fondul Proprietății de Stat, Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării ȋn Industrie din cadrul Ministerului Economiei, AVAS și Ministerul Energiei. În perioada 2001-2002, a avut un an de intermezzo în sectorul privat, la Prospecțiuni SA, preluată în 2000 de Ovidiu Tender, unde s-a ocupat de investiții și marketing. De asemenea, a fost administrator și este în continuare acționar, cu o participație nesemnificativă, la firma Gazproiect SA, deținută de Armax Gaz a omului de afaceri Mircea Veșcan.

Distrigaz Confort, actualmente Engie Servicii, subsidiară a Engie România, a fost înființată în 2009, prin externalizarea activităților de revizii și verificări ale instalațiilor de gaze ale consumatorilor casnici ale Engie, pe atunci GDF Suez Energy România. Externalizarea s-a făcut ca urmare a modificării legislației ANRE, care a liberalizat piața și a permis ca activitățile de revizie și verificare să fie efectuate și de alte firme decât operatorii de distribuție de gaze.

Reprezentantul BNR a preluat președinția Centrului care trebuie să împace băncile și clienții înainte de a ajunge în instanță CITEȘTE ȘI Reprezentantul BNR a preluat președinția Centrului care trebuie să împace băncile și clienții înainte de a ajunge în instanță

Câteva sute de salariați ai subsidiarei de distribuție a Engie, Distrigaz Sud Rețele, au fost transferați atunci la Distrigaz Confort. Aceștia au evitat concedierea, iar compania și-a redus riscul de a pierde cotă de piață pe segmentul reviziilor și verificărilor de instalații de gaze pentru persoane fizice.

Manager de proiect la înființarea Distrigaz Confort a fost Clotilde Armand, în prezent vicepreședinte al partidului Uniunea Salvați România și membru în Consiliul Local al sectorului 1 al Capitalei. La acea dată, Armand era director regional de distribuție pentru regiunea București al Distrigaz Sud Rețele, după ce anterior, deținuse poziția de director informatic al companiei.

Distrigaz Confort, actualmente Engie Servicii, a înregistrat în ultimii 5 ani profituri nete cumulate în sumă totală de 18,5 milioane lei. Cea mai bună performanță a fost obținută chiar anul trecut, cu un rezultat pozitiv net de 6,11 miloane lei, cu peste 36% mai mare comparativ cu 2014, și o cifră de afaceri de 45,33 milioane lei, în urcare cu 10% față de anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie
engie servicii
distrigaz
distrigaz confort
gdf suez
e.on
andrei zaharescu
marian vanghelie
psd
constantin nita
clotilde armand
doina burcau
romeo susanu
verificari revizii instalatii gaze