Țările Uniunii Europene au convenit să caute o opțiune legală pentru a opri companiile rusești să trimită gaze naturale lichefiate în UE

Țările Uniunii Europene au convenit să caute o opțiune legală pentru a opri companiile rusești să trimită gaze naturale lichefiate în UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2023

Țările Uniunii Europene au convenit să caute o opțiune legală pentru a opri companiile rusești să trimită gaze naturale lichefiate către UE, împiedicând firmele ruse să rezerve capacitate de infrastructură, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au propus ca noile reguli ale pieței de gaze din UE să includă opțiunea guvernelor de a opri temporar exportatorii de gaze din Rusia și Belarus să liciteze în avans pentru capacitatea infrastructurii necesare pentru a livra GNL în Europa, scrie News.ro.

Trei nume noi în board-ul Hidrolectrica: un secretar de stat, un avocat care a lucrat pentru Rompetrol și Patriciu și un om de afaceri inginer energetician fost creditor PSD CITEȘTE ȘI Trei nume noi în board-ul Hidrolectrica: un secretar de stat, un avocat care a lucrat pentru Rompetrol și Patriciu și un om de afaceri inginer energetician fost creditor PSD

Propunerea țărilor face parte din poziția lor de negociere cu privire la noile reguli ale pieței gazelor din UE. Nu este definitiv și va trebui negociat cu Parlamentul European, un proces care poate dura luni de zile.

UE, formată din 27 de țări, s-a angajat să renunțe la gazul rusesc ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Importurile Europei de gaze din Rusia au scăzut de la invazie, dar importurile de GNL au crescut.

Livrările de gaz natural lichefiat rusesc în Europa au crescut anul trecut la 22 de miliarde de metri cubi, de la aproximativ 16 de miliarde de metri cubi în 2021, potrivit unei analize a UE văzută de Reuters.

Dacă va fi aprobată, propunerea ar oferi statelor membre o cale de a opri importurile de GNL din Rusia fără a fi nevoie să recurgă la sancțiuni, care din punct de vedere politic sunt mai greu de stabilit, deoarece au nevoie de aprobarea unanimă din toate cele 27 de state membre UE.

Ungaria a declarat că nu poate sprijini poziția de negociere a țărilor UE cu privire la lege, care include și o serie de reguli noi pentru a integra mai multe gaze cu emisii scăzute de carbon.

Țările ar putea impune limitarea firmelor rusești pentru o perioadă temporară, atâta timp cât aceasta nu perturbă fluxurile de gaze între țările UE sau nu pune în pericol securitatea energetică a Europei, se arată în document.

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a îndemnat în această lună companiile europene să nu semneze noi acorduri pentru GNL din Rusia, odată ce contractele lor existente expiră.

Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a făcut aceeași cerere importatorilor și operatorilor de GNL din Spania.

Cu toate acestea, astfel de solicitări nu sunt obligatorii, deoarece gazul rusesc și GNL nu fac obiectul sancțiunilor UE. UE interzice importurile de țiței și produse petroliere transportate pe mare din Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale lichefiate
rusia
ue