Tensiuni în Mediterana: Turcia își prelungește din nou controversata misiune de explorare gazieră

Tensiuni în Mediterana: Turcia își prelungește din nou controversata misiune de explorare gazieră
scris 1 nov 2020

Turcia a prelungit din nou, duminică, misiunea unei nave de explorare gazieră într-o zonă pe care o dispută cu Grecia în estul Mării Mediterane, în pofida protestelor Atenei care denunță această "activitate ilegală", informează AFP, preluată de Agerpres.

Marina turcă a avertizat într-un mesaj pe sistemul maritim de alertă NAVITEX că nava de explorare Oruc Reis își va continua misiunea până pe 14 noiembrie.

Acest anunț intervine în condițiile în care Turcia și Grecia, ambele îndoliate de puternicul seism care a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni nu departe de Izmir, și-au afișat solidaritatea în ultimele zile.

Orban merge în vizită în Israel la 2 ani și jumătate după ce i-a făcut plângere penală fostului premier Dăncilă pentru \ CITEȘTE ȘI Orban merge în vizită în Israel la 2 ani și jumătate după ce i-a făcut plângere penală fostului premier Dăncilă pentru "înaltă trădare" pe subiectul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Desfășurarea acestei nave, devenită simbol al apetitului gazier al Ankarei, a provocat în ultimele luni o escaladare a tensiunilor cu Atena.

Grecia acuză Turcia că încalcă dreptul internațional prin efectuarea de prospecții în interiorul frontierelor lor maritime în Marea Mediterană și solicită sancțiuni europene împotriva Ankarei.

Turcia susține că are dreptul de a efectua cercetări energetice în aceste zone din Mediterana de Est.

Tensiunile au debutat după ce aceeași navă a mai fost trimisă în Mediterana de Est pe 10 august. Ankara a prelungit de mai multe ori misiunea ei, ignorând apelurile repetate ale UE și Atenei, care cereau încetarea acesteia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
explorare gaze offshore turcia
conflict grecia turcia gaze offshore mediterana
gaze naturale offshore