Timișoara ar putea rămâne fără căldură și apă caldă. E. On a anunțat că va sista furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare Colterm

Timișoara ar putea rămâne fără căldură și apă caldă. E. On a anunțat că va sista furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare Colterm
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2021

Municipiul Timișoara ar putea rămâne, de luni, fără apă caldă și căldură, după ce E.On a anunțat compania de termoficare din Timișoara, Colterm, că va sista furnizarea de gaze naturale din cauza datoriilor pe care Colterm le are la E.ON.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Primăria Timișoara depune eforturi uriașe pentru continuarea livrării de agent termic în casele timișorenilor. Colterm este într-o situație critică. Colterm se află într-o situație critică pe fondul creșterii uriașe a prețului la gaz,  E.On anunțând, astăzi, că în 25 octombrie va opri furnizarea de gaze naturale către compania de termoficare. Ceea ce înseamnă că distribuția agentului termic în circa 50.000 de gospodării din municipiu, școli și spitale riscă să fie oprită. Primăria Timișoara și Colterm depun eforturi imense pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, se arată într-un comunicat de presă, de miercuri, al Primăriei Timișoara.

Potrivit sursei citate, în această situație s-a ajuns deși, în acest an, Primăria Municipiului Timișoara a transferat Colterm, din bugetul local, suma de 132 de milioane de lei, scrie News.ro.

Instrumente pentru o muncă remote eficientă CITEȘTE ȘI Instrumente pentru o muncă remote eficientă

”Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie va deconecta Colterm. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului în această criză energetică, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz. Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei către Colterm. Din acești bani am fi putut construi două școli. Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul și am reușit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă și alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii și bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situația din ultimii doi ani, de a achiziționa, în fiecare zi, la prețul zilei, gaz pentru funcționarea Colterm”, a transmis primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că s-a plătit anul acesta din datoriile istorice, însă fără un ajutor de la bugetul de stat nu se va putea livra agent termic în această iarnă.

”Din păcate negocierile cu compania E.ON au eșuat dintr-un cumul de motive. Am renunțat la multe alte investiții în Timișoara pentru a recâștiga credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt. Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. Peste 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm”, a mai precizat primarul Timișoarei, Dominic Fritz. 

Primaria Timișoara mai anunță că au fost luate patru măsuri imediate pentru continuarea funcționării Colterm.

Prima este aceea că Colterm a cerut Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei să desemneze un furnizor de ultima instanță cu care Colterm poate încheia un nou contract. În același timp primăria în negocieri  și cu alți furnizori de gaz și continuă negocierile cu compania E.ON pentru identificarea unei formule de a continua colaborarea.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

A doua soluție este aceea că Colterm va trece producția cât se poate pe bază de cărbune, chiar dacă asta o vulnerabilizează în viitor cu nevoia de a cumpăra certificate de emisii pentru a compensa poluarea suplimentară produsă de acesta.

A treia măsură - primarul Timișoarei a purtat în ultimele zile discuții cu miniștri, prefectura și primari de municipii pentru a obține un sprijin guvernamental concret prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat și alte măsuri (reducerea accizelor, subvenții pentru CET-uri, amânarea plăților pentru certificate de emisii etc) care să sprijine companiile publice de termoficare și implicit cetățenii.

Cea de-a patra măsură se referă la creșterea tarifului pentru populație. ”Din păcate, Colterm va trebui să crească și tariful pentru populație, tarif care de ani buni a rămas neschimbat și care între timp acoperă doar o mică parte din prețul real de producție”, mai transmite Primăria Timișoara.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a anunțat luni, într-o declarație de presă, intrarea în insolvență a companiei de termoficare, Colterm. El a dat atunci asigurări că timișorenii vor avea apă caldă și căldură și a menționat că a solicitat, prin prefectura Timiș, către Guvern, alocarea de cărbune din rezerva de stat.

Societatea de termoficare din Timișoara, Colterm se afla, în această vară, în centrul unui scandal legat de situația financiară având datorii de peste 300 de milioane de lei, iar în luna mai a fost și amendată cu 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat certificatele de poluare impuse de Uniunea Europeană. Amenda a fost contestată de Primăria Timișoara.

Anterior sancțiunii, administrația Fritz a numit un director la Colterm care a avut o condamnare penală și a cărui primă grijă a fost aceea de a cumpăra o mașină de lux pe care să o folosească în deplasări ca director Colterm. Ulterior, acesta a fost eliberat din funcție.

În luna iunie, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Timiș au mers la sediul Colterm pentru a solicita mai multe documente, ei făcând cercetări, sub coordonarea unul procuror, într-un dosar de delapidare și fals. Surse din rândul anchetatorilor au declarat atunci că au fost cerute o serie de contracte mai vechi.

În această toamnă, Dominic Fritz a anunțat că situația termoficării din municipiu este una dificilă având în vedere costurile ridicate la gaze. Edilul a făcut un apel la partidele parlamentare să găsească soluții pentru ajutorarea unor orașe care se află în aceeași cu Timișoara.

Mai multe școli din Timișoara au decis să urmeze cursuri online, din cauza frigului din sălile de clase. Colterm a început să furnizeze agent termic abia în urmă cu o săptămână, însă nu în tot orașul, deoarece în unele cartiere încă mai erau lucrări de retehnologizare.  Până la finalul lunii, etapizat, toate cartierele din Timișoara vor avea căldură.

viewscnt
Afla mai multe despre
e. on
timișoara