Transelectrica acuză Smart SA că a înființat și finanțat abuziv o firmă în Tanzania, în parteneriat cu un politician local

Transelectrica acuză Smart SA că a înființat și finanțat abuziv o firmă în Tanzania, în parteneriat cu un politician local

Richard Kasesela. Sursă foto: Youtube

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 feb 2016

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, își acuză sucursala de servicii și mentenanță Smart SA că a înființat și finanțat cu jumătate de milion de euro, în condiții abuzive și netransparente, o companie în Tanzania, Smart Tanzania Company Limited, în parteneriat cu un politician și om de afaceri tanzanian, Richard Kasesela, în prezent guvernator al regiunii Iringa din Tanzania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"AGA Smart SA a aprobat, în luna iulie 2015, la solicitarea conducerii executive a Smart SA, înființarea unei societăți mixte în Tanzania, limitând în același timp la strictul necesar resursele alocate, argumentat de faptul că, în această primă etapă, implicarea Smart SA în Tanzania a fost concepută de acționari ca o identificare a eventualelor oportunități de business și de realizare a unui plan de afaceri fezabil", se arată într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei citate, Smart SA controlează 95% din acțiunile societății mixte, restul de 5% fiind în posesia lui Richard Atufigwege Kasesela, politician și om de afaceri tanzanian, în prezent guvernator al regiunii Iringa din Tanzania. Kasesela a mai condus Comitetul Consultativ pentru Minerit din cadrul Ministerului Energiei și Resurselor Naturale din Tanzania. A fost CEO al subsidiarelor tanzaniene ale mai multor corporații africane, președinte de patronate tanzaniene, inclusiv al unor coaliții de business implicate în proiecte umanitare cu finanțare americană și internațională, precum și șef al Federației de Baschet din Tanzania.

Ludovic Orban, propus candidat al PNL la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Ludovic Orban, propus candidat al PNL la Primăria Capitalei

Smart SA este controlată integral de către statul român, 70% din acțiunile companiei fiind deținute de Transelectrica, iar restul - de Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Transelectrica. Peste 95% din cifra de afaceri a Smart SA provind din contracte de servicii de mentenanță încheiate cu acționarul majoritar Transelectrica. 

"Reprezentanții Transelectrica SA nu au primit până în prezent de la conducerea Smart SA materiale din care să rezulte un plan detaliat de acțiune al societății Smart SA sau al celei mixte, o fundamentare a oportunităților concrete de afaceri în care acestea se pot angaja imediat ori o analiză a fezabilității proiectelor respective, informații strict necesare adoptării unor decizii de alocare a oricăror resurse suplimentare pentru implicarea Smart SA în realizarea unor proiecte concrete din Tanzania prin intermediul societății mixte", arată Transelectrica.

În comunicat se mai afirmă că, începând cu data de 11 februarie 2016, AGA Smart SA a desemnat un nou Consiliu de Administrație, ai cărui membri au aflat, de la angajații Smart SA, mai multe informații despre compania mixtă din Tanzania. Astfel, în octombrie anul trecut, CA al Smart SA a aprobat acordarea unei susțineri financiare, pentru capital de lucru, de 500.000 euro către Smart Tanzania. Ulterior, în noiembrie, s-a încheiat un contract de împrumut, sub semnătura directorului general Constantin Iacov, prin care Smart SA se obliga să împrumute Smart Tanzania cu 500.000 euro pe 12 luni. În decembrie s-a încheiat un protocol de colaborare între cele două companii, prin care Smart SA se obliga să finanțeze prin împrumut societatea din Tanzania.

Veniturile proprietarului Pro TV în România au scăzut anul trecut cu 12%, la 157,6 milioane dolari CITEȘTE ȘI Veniturile proprietarului Pro TV în România au scăzut anul trecut cu 12%, la 157,6 milioane dolari

Mai mult, potrivit Transelectrica, pe 4 februarie 2016 s-a încheiat un contract de mandat pe 5 ani între Smart Tanzania și Constantin Iacov, prin care acesta a fost mandatat să îndeplinească calitatea de director general al Smart Tanzania Company, primind în schimb o remunerație lunară de 12.000 dolari, din care 36.000 dolari trebuiau plătiți în avans până pe 19 februarie 2016, deși contractul intra în vigoare abia pe 19 aprilie 2016. Transelectrica SA precizează că nu deține informații cu privire la plata efectivă a acestor bani.

Constantin Iacov și-a dat demisia din funcția de director general al Smart SA pe 25 ianuarie 2016. Iacov este mai cunoscut publicului ca om de afaceri și ca fost președinte al clubului de fotbal FC Național. Fostul director general al Smart SA nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Comunicatul Transelectrica mai menționează "negocierea unui contract între Smart (nu reiese despre care societate este vorba, Smart SA ori Smart Tanzania Company) și o firmă din Egipt (Elsewedy Electric Tradding & Distribution) care se intenționa să fie semnat în zilele următoare, obiectul acestuia fiind prestarea de către cele două firme a unor lucrări/servicii de instalare, transport și testare echipamente, în cadrul unor proiecte energetice ale unor beneficiari din Tanzania, contract în care se precizează că Smart va plăti penalități de 5 milioane dolari pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate".

Teraplast a răscumpărat săptămâna trecută acțiuni proprii în valoare de 50.000 de lei CITEȘTE ȘI Teraplast a răscumpărat săptămâna trecută acțiuni proprii în valoare de 50.000 de lei

"Noii membri ai Consiliului de administrație al Smart SA numiți în data de 11.02.2016, luând act în ședință de faptele menționate mai sus, în special a faptului că semnarea contractului de împrumut și a protocolului de colaborare de către domnul Constantin Iacov contravine dispozițiilor Adunării Generale a Acționarilor Smart SA și depășește competența acestuia, precum și a faptului că protocolul de cooperare ce justifică acordarea unui împrumut societății mixte este încheiat la mai mult de o lună de la momentul la care împrumutul fusese deja acordat, calitatea domnului Iacov de mandatar plătit (chiar în avans de intrarea în vigoare a mandatului) al Smart Tanzania Company putând constitui și un grav conflict de interese, au hotărât demararea unei analize a modului în care toate aceste acte respectă sau nu prevederile legale sau statutare aplicabile. Imediat ce analiza va fi încheiată vor fi făcute publice concluziile acesteia și, dacă este cazul, va fi angajată răspunderea tuturor persoanelor implicate, care nu au fost descarcate de gestiune până în prezent, și vor fi sesizate organele publice competente", se mai afirmă în comunicat.

Transelectrica mai arată, în context, că, încă din septembrie 2015, AGA Smart SA a respins varianta revizuită a planului de administrare al membrilor Consiliului de Administrație al Smart SA și a solicitat acestuia convocarea de îndată a unei noi ședințe a adunării generale a acționarilor pentru numirea unor noi administratori.

"În perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016, Transelectrica SA a solicitat în repetate rânduri introducerea pe ordinea de zi a ședinței adunării generale a acționarilor Smart SA a schimbării administratorilor, datorită respingerii planului de administrare revizuit. Deși solicitările au fost făcute cu respectarea tuturor prevederilor legale și a termenelor de depunere, Consiliul de Administrație al Smart SA, cu încălcarea obligațiilor și fără nicio justificare reală, nu a dat curs niciodată acestora, Transelectrica SA depunând în acest sens plângere penală. Mai mult, în cursul lunii decembrie 2015, domnul Constantin Iacov a împiedicat în mod abuziv și nelegal, în mod repetat, desfășurarea ședințelor adunării generale a acționarilor Smart SA, refuzând fie accesul în clădire, fie accesul în sala de ședințe, fie deschiderea ședințelor ori consemnarea în registrul proceselor verbale de ședință. Toate acestea fiind probabil motivate de faptul că adunarea generală a acționarilor urma să se pronunțe în legătură cu revocarea membrilor Consiliului de administrație al cărui plan de administrare revizuit a fost respins", acuză Transelectrica.

Compania menționează că statul român și-a putut exercita drepturile de acționar la Smart SA doar începând cu luna ianuarie 2016, deși acționariatul Smart SA s-a diversificat încă din decembrie 2014, statului român revenindu-i la acea dată un pachet de acțiuni, reprezentând 29,994% din capitalul social al Smart SA, în baza legislației privatizării.

"În acest sens menționăm că, deși la data înregistrării diversificării acționariatului Smart SA era în vigoare OUG nr. 86/2014, prin care acțiunile Transelectrica SA au trecut de la Secretariatul General al Guvernului (SGG) la Ministerul Economiei Comerțului și Turismului (denumirea ministerului de la acea dată, în continuare Ministerul Economiei), Consiliul de Administrație al Smart SA a refuzat înscrierea Ministerului Economiei în locul SGG în Registrul Acționarilor Smart SA, făcând imposibilă exercitarea de către statul român a drepturilor de acționar la Smart SA", se mai arată în comunicat.

Cora va dubla în acest an hipermarketul din City Park Constanța și se dezvoltă pe online CITEȘTE ȘI Cora va dubla în acest an hipermarketul din City Park Constanța și se dezvoltă pe online

Potrivit Transelectrica, AGA Smart SA nu a aprobat niciodată niciun fel de investiții în Tanzania, iar conducerea Smart SA nu a solicitat niciodată adunării generale a acționarilor vreo aprobare în acest sens, toate informările și notele prezentate de către Consiliul de Administrație al Smart SA referindu-se la participarea Smart SA (prin societatea mixtă), în asociere cu firme din Tanzania, la prestarea de lucrări/servicii în legătură cu infrastructura energetică de pe teritoriul Tanzaniei.

"În ciuda hotărârii AGA Smart SA, care limitase la 20.000 euro implicarea financiară a Smart SA în Tanzania, în data de 08.10.2015 Consiliul de Administrație al Smart SA a decis în mod nelegal, cu depășirea atribuțiilor, acordarea unei susțineri financiare – capital de lucru, în valoare de 500.000 euro, către Smart Tanzania Company. Mai mult, domnul Constantin Iacov a semnat nelegal un contract de împrumut prin care Smart SA se obliga să împrumute Smart Tanzania Company cu suma de 500.000 euro pentru 12 luni, precum și protocolul de cooperare între Smart SA și Smart Tanzania Company, prin care Smart SA și-a asumat obligația de a finanța, prin acordarea unui contract de împrumut pentru susținerea economico-financiară a Smart Tanzania Company", mai acuză Transelectrica.

Operatorul sistemului energetic național mai arată că acționarii Smart SA nu au primit până în prezent nicio informare privind cheltuielile Smart SA pentru înființarea societății mixte, cu excepția următoarelor: cheltuielile necesare pentru darea de dată certă, traducere, legalizare, supralegalizare în cuantum de 3.981,64 lei cu TVA (contract semnat de către Smart SA cu SC Expert For You SRL), onorariul avocaților Dimoso and Company Advacates din Zanzibar (17.000 dolari) și cuantumul capitalului social minim al societății ce urma a fi înființată în Tanzania, respectiv 4.000 dolari.

"În privința folosirii banilor acordați ca împrumut, nu avem informații cu privire la destinația acestora, cu excepția obligației Smart Tanzania Company Limited, conform contractului de mandat al domnului Constantin Iacov, prin care Smart Tanzania s-a obligat să plătească domnului Iacov 36.000 dolari în avans până pe 19.02.2016. Nu cunoaștem dacă această sumă a fost plătită", conchide Transelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
smart sa
tanzania
constantin iacov