Transelectrica relansează megalicitația de mentenanță strategică la care și-a respins propria filială. Valoarea contractului, majorată la 270 milioane lei

Transelectrica relansează megalicitația de mentenanță strategică la care și-a respins propria filială. Valoarea contractului, majorată la 270 milioane lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 sep 2017

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, controlat de stat prin Ministerul Economiei cu peste 58% din acțiuni, a relansat recent o licitație pentru servicii și lucrări strategice la instalațiile din gestiunea sa pe care o anulase în aprilie după ce constatase că singura ofertă depusă, chiar de către filiala sa de mentenanță SMART SA, era neconformă cu caietul de sarcini și cu legislația achizițiilor publice și, deci, inacceptabilă. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Licitația fusese lansată inițial în noiembrie anul trecut, Transelectrica intenționând să încheie un contract pe 3 ani, cu o valoare estimată la circa 244 milioane lei cu tot cu TVA. Acum, valoarea contractului, a cărui durată a fost menținută la 36 de luni, a fost majorată cu peste 10%, la aproximativ 270 milioane lei, TVA inclusă. 

Potrivit documentației de atribuire, contractul include trei categorii de servicii și lucrări. Astfel, Transelectrica vrea servicii și lucrări speciale, cu impact major asupra siguranței în funcționare a rețelei de transport a energiei, respectiv servicii și lucrări "cu caracter de urgență și bazate pe tehnologii speciale, unicat, de mare complexitate, care presupun de regulă intervenția cu personal cu experiență, deținător al autorizărilor/certificărilor necesare și necesită asigurarea unei dotări corespunzătoare cu materiale, mijloace de transport, utilaje speciale etc".

FOTO Facebook a lansat în premieră funcția”Safety Check” pentru România, după furtuna puternică din vestul țării CITEȘTE ȘI FOTO Facebook a lansat în premieră funcția”Safety Check” pentru România, după furtuna puternică din vestul țării

În contract sunt incluse și servicii și lucrări de mentenanță corectivă, care se efectuează în scopul readucerii ansamblurilor funcționale și componentelor acestora în starea de a-și putea îndeplini funcțiile pentru care au fost proiectate după producerea unui defect sau după o întrerupere voită, atunci când este iminentă producerea unui defect a cărui apariție nu a putut fi prevăzută. Acest tip de mentenanță este constituit în principal din intervenții accidentale și reparații curente.

Transelectrica intenționează să achiziționeze și servicii și lucrări de mentenanță preventivă minoră, constând în acțiuni de mică amploare, planificate de regulă la intervale de timp date, care constau, în principal, în control vizual, control periodic, revizii tehnice, precum și de restabilire a condițiilor normale de funcționare a instalațiilor.

Prestatorul va trebui să garanteze calitatea serviciilor și lucrărilor efectuate pe o perioadă de 2 ani pentru montări și demontări de unități de transformare și bobine de compensare, tratări de izolație și înlocuiri de aparataj necorespunzător cu echipamente noi și pe o perioadă de 1 an pentru restul prestațiilor prevăzute în contract.

Transelectrica a primit o singură ofertă la licitație, din partea propriei sale filiale de mentenanță SMART SA. Aceasta a fost însă declarată neconformă și inacceptabilă cu argumentul că filiala ar fi modificat conținutul propunerilor sale tehnică și financiară inițiale și nu ar fi fost de acord cu corectarea erorilor aritmetice din propunerea financiară. În consecință, în aprilie 2017, licitația a fost anulată.

Odiseea grâului românesc blocat în Egipt se prelungește, disputa poate dura încă 6 luni CITEȘTE ȘI Odiseea grâului românesc blocat în Egipt se prelungește, disputa poate dura încă 6 luni

Alt motiv de respingere a fost faptul că propunerea financiară nu ar fi fost corelată cu elementele propunerii tehnice, ceea ce ar fi putut conduce la executarea defectuoasă a contractului sau ar fi constituit o abatere de la legislația incidentă.

Transelectrica a mai apreciat că oferta depusă de SMART SA se încadrează și în prevederea din Legea achizițiilor sectoriale potrivit căreia "Oferta este considerată neconformă dacă este lipsită de relevanță față de obiectul contractului, neputând în mod evident satisface, fără modificări substanțiale, necesitățile și cerințele entității contractante indicate în documentele achiziției, inclusiv în situația în care oferta nu respectă specificațiile tehnice și/sau condițiile financiare".

Filiala SMART SA, deținută de Transelectrica, cu circa 70% din acțiuni, și de Ministerul Economiei (30%), este specializată în lucrări de mentenanță în beneficiul operatorului sistemului energetic național, fiind principalul contractor al acestuia.

Profitul net al Transelectrica a scăzut cu 31% în primele 6 luni din 2017, la 98 milioane lei, iar veniturile companiei din activitățile cu profit permis s-au comprimat cu peste 5%, la 615 milioane lei, din cauza reducerii de către ANRE a tarifelor medii reglementate pentru serviciul de transport începând cu iulie 2016, în condițiile creșterii consumului de energie electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
smart sa; filiala transelectrica smart sa
mentenanta transelectrica
reteaua electrica de transport
transport energie electrica
sistemul energetic national
tarife transport energie electrica