Transgaz evaluează cererea de capacitate de transport de hidrogen din România

Transgaz evaluează cererea de capacitate de transport de hidrogen din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 aug 2023

Compania de stat Transgaz, operatorul (OTS) sistemului național de conducte magistrale de gaze naturale, a demara o procedură neangajantă de evaluare a cererii de capacitate de transport de hidrogen din România, așteptând răspunsuri din partea posibililor producători, consumatori și traderi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Îi încurajăm pe toți potențialii producători, consumatori și shipperi de hidrogen să își prezinte cererea indicând producția, consumul, importul, exportul precum și cererea de transport transfrontalier de hidrogen prin România. Cererea transmisă ar putea pune bazele și modela posibilele dezvoltări ale infrastructurii de hidrogen (…)″, a transmis Transgaz.

Elon Musk: Lupta în cușcă cu Mark Zuckerberg va fi transmisă în direct pe platforma de socializate X CITEȘTE ȘI Elon Musk: Lupta în cușcă cu Mark Zuckerberg va fi transmisă în direct pe platforma de socializate X

Dezvoltările pot viza atât adaptarea actualelor gazoducte pentru a putea să transporte și hidrogen, cât și construirea de infrastructuri noi.

Potrivit documentației procedurii, sunt vizate pentru evaluare toate interconectările actuale ale sistemului românesc de transport de gaze cu sistemele din țările vecine.

România, cel mai mare exportator de grâu din UE în iulie CITEȘTE ȘI România, cel mai mare exportator de grâu din UE în iulie

Entitățile interesate pot transmite Transgaz cererile lor neangajante de capacitate de transport de hidrogen până pe 15 septembrie.

″În termen de 6 săptămâni de la încheierea perioadei de depunere a cererilor, dar cel târziu până la 1 noiembrie 2023, Transgaz va publica rezultatele în cadrul rapoartelor de evaluare a cererii de piață, în cazul punctelor de interconectare, de comun acord cu OTS-urile adiacente″, menționează compania.

VIDEO Ucraina revendică responsabilitatea pentru atacul asupra unui petrolier rusesc în apropiere de Crimeea CITEȘTE ȘI VIDEO Ucraina revendică responsabilitatea pentru atacul asupra unui petrolier rusesc în apropiere de Crimeea

După cum a relatat Profit.ro, în primăvara trecută, Transgaz a semnat un acord cu Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (FII3M), structură la al cărei capital participă și banca de export-import a statului român, Eximbank, pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură de transport de amestesc de gaze cu hidrogen cu emisii reduse de carbon, a căror valoare cumulată poate ajunge la peste 620 milioane euro. Se are în vedere înființarea unei societăți pe acțiuni cu sediul social în România, la care Transgaz să dețină 51% din capital, iar FII3M – restul de 49%.

Mai recent, în aprilie 2023, Transgaz a încheiat un memorandum de înțelegere cu subsidiara românească a grupului german E.ON, care deține pe plan local și operatorul de distribuție a gazelor Delgaz Grid, memorandum care prevede, în esență, că Transgaz și E.ON vor colabora pentru a pune la punct integrarea hidrogenului în rețelele de gaze din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz hidrogen
gaze naturale amestesc hidrogen
hidrogen verde decarbonare
conducte transport gaze hidrogen