Transgaz pierde la prima instanță împotriva unei sancțiuni a Consiliului Concurenței. Investigația a pornit de la o sesizare a DIICOT

Transgaz pierde la prima instanță împotriva unei sancțiuni a Consiliului Concurenței. Investigația a pornit de la o sesizare a DIICOT
scris 4 ian 2022

Operatorul național de transport Transgaz a pierdut la prima instanță procesul împotriva unei amenzi aplicată de Consiliul Concurenței în decembrie 2020, în cuantum de 34,16 milioane de lei, reprezentând 1,85% din cifra de afaceri pe 2019. Decizia Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs.

Sancțiunea a fost efectul finalizării unei investigații declanșate la sesizarea DIICOT, pentru încălcarea legislației românești și europene privind concurența în cadrul mai multor licitații de atribuire a unor contracte de executare de lucrări de racorduri de gaze și modernizare de instalații organizate de Transgaz în 2009-2011.

Consiliul Concurenței consideră că Transgaz ar fi încălcat “dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea Concurenței nr. 21/1996 și a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înțelegerii și/sau unei practici concertate unice și continue de împărțire a pieței construcțiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziție publică organizate în anul 2011”.

FOTO Locuitorii din Motru, de trei zile fără căldură în case. Un preot a fost chemat să sfințească locul avariei CITEȘTE ȘI FOTO Locuitorii din Motru, de trei zile fără căldură în case. Un preot a fost chemat să sfințească locul avariei

Investigația a fost demarată inițial în 2014, la sesizarea DIICOT, și a vizat 11 proceduri de atribuire și 14 companii participante la licitații, fără a viza și operatorul de transport. Ulterior, în 2018, Consiliul Concurenței a extins investigația și asupra Transgaz.

În 2012, după o investigație declanșată tot la sesizarea DIICOT, Consiliul Concurenței a amendat 4 companii cu suma totală de peste 25 milioane de lei, cu argumentul de participare cu oferte trucate la 2 licitații organizate de Transgaz în perioada 2009-2011, care vizau construirea de racorduri pentru alimentarea cu gaze a centralei Brazi a OMV Petrom, respectiv construirea conductei transfrontaliere Giurgiu-Ruse. Companiile amendate au fost Condmag, Inspet, Moldocor și TMUCB.

Ulterior, în 2014, a fost demarată investigația extinsă în 2018 și asupra Transgaz ca atare. Aceasta viza 11 proceduri de atribuire organizate de Transgaz în 2011 și 14 companii participante la licitații, respectiv Inspet, Condmag, TMUCB, Rominsta, Moldocor, CIS Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med, Staza Invest și Instcomp. 

Producția de aluminiu din Europa are de suferit de pe urma creșterii prețului electricității CITEȘTE ȘI Producția de aluminiu din Europa are de suferit de pe urma creșterii prețului electricității

În toamna anului 2018, Transgaz s-a angajat oficial față de Comisia Europeană să majoreze de 40 de ori capacitatea de export de gaze a României, de la sub 100 milioane metri cubi pe an la 4 miliarde de metri cubi pe an, și să nu ceară ANRE aprobarea de tarife reglementate de transport mai mari pentru exporturi decât pentru livrări interne de gaze, pentru a scăpa de 2 investigații ale Comisiei, declanșate în 2017, după inspecții efectuate în 2016, compania fiind bănuită de încălcarea normelor UE în materie de concurență prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România, respectiv prin folosirea în mod abuziv a poziției sale dominante pentru izolarea pieței de gaze din România și împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
consiliul concurentei
diicot
proces