Transgaz va putea cumpăra gaze de pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Austria sau Grecia, mai ieftine decât cea românească, pentru echilibrarea sistemului național

Transgaz va putea cumpăra gaze de pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Austria sau Grecia, mai ieftine decât cea românească, pentru echilibrarea sistemului național
scris 16 nov 2022

Transgaz, operatorul sistemului național de transport (SNT) al gazelor naturale, companie de stat controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), va putea să cumpere gaze naturale necesare echilibrării sistemului și de pe piețele din Ungaria, Bulgaria, Austria și Grecia, nu doar de pe piața locală, potrivit unei modificări legislative pregătite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În lipsa ofertelor de vânzare a gazelor naturale pe piața din România și în contextul în care prețurile practicate în cadrul pieței gazelor din România sunt mai mari decât în cadrul piețelor din zonele de echilibrare adiacente (Ungaria, Bulgaria, Austria, Grecia), achiziționarea gazelor naturale necesare echilibrării fizice a sistemului de transport poate fi mai avantajoasă prin tranzacționarea în cadrul unor zone de echilibrare adiacente″, se arată într-un document recent al Autorității.

Planul în 10 puncte de încheiere a războiului prezentat de Zelenski summitului G20 CITEȘTE ȘI Planul în 10 puncte de încheiere a războiului prezentat de Zelenski summitului G20

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Regulamentului UE nr. 312/2014, operatorul de transport poate solicita aprobarea ANRE de a tranzacționa gazele necesare echilibrării sistemului de transport în cadrul unei zone de echilibrare adiacente, ca alternativă la tranzacționarea produselor titlu și/sau a produselor localizate.

Având în vedere că, în actuala conjunctură, prețurile la care s-au încheiat tranzacțiile în cadrul punctului virtual de tranzacționare din România au fost uneori mai mari decât cele din cadrul altor zone de echilibrare, prin adresa nr. 81300/14.10.2022, SNTGN TRANSGAZ SA a solicitat aprobarea pentru tranzacționarea gazelor naturale destinate menținerii echilibrului fizic al sistemului de transport din cadrul piețelor aparținând unor zone de echilibrare adiacente. Aprobarea participării la tranzacționarea în cadrul altor piețe necesită modificarea prevederilor referitoare la determinarea prețului marginal prevăzute la art. 102-2 , alineatul (1) și alineatul (2) din Codul rețelei″, se mai afirmă în document.

Industria auto din România, pe val: a fost depășită producția de mașini din ultimii trei ani și se pregătește un an record CITEȘTE ȘI Industria auto din România, pe val: a fost depășită producția de mașini din ultimii trei ani și se pregătește un an record

Transgaz a demarat la începutul lunii trecute demersuri pentru a se licenția ca trader în Turcia, Ungaria, Bulgaria și Grecia, pentru a se asigura că va dispune de gazele necesare echilibrării SNT și menținerii acestuia în Iimite operaționale, informația fiind confirmată pentru Profit.ro de directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Tot luna trecută, operatorul a inițiat o nouă licitație de achiziție de gaze din import pentru echilibrarea SNT, după eșecul celor anterioare.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz echilibrare sistem
achizitii gaze din import
transgaz gaze din import