Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Cumpără un proiect pentru un parc fotovoltaic de 174 MW

Tranzacție: Lituanienii de la INVL Renewable Energy se extind în România. Cumpără un proiect pentru un parc fotovoltaic de 174 MW
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 oct 2022

Fondul INVL Renewable Energy Fund I, administrat de INVL Asset Management, cea mai importantă companie de gestionare a activelor din Lituania, a încheiat un acord pentru achiziționarea unui proiect de parc fotovoltaic de 174 de megawați (MW) în România. Se estimează că investițiile totale în proiectele fondului în România vor ajunge la aproximativ 350 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul achiziționează proiectul de 174 MW înainte de asigurarea capacității de conectare la rețea, însă această fază este planificată pentru primul trimestru al anului 2023, iar faza de construcție ar trebui să fie atinsă în trimestrul patru al anului viitor. Achiziția aduce capacitatea totală a celor 8 proiecte de parcuri fotovoltaice ale fondului aflate în dezvoltare în România la 442,7 MW, dintre care aproape 268 MW beneficiază deja de condițiile de conectare la rețea, în timp ce pentru 42,7 MW au fost emise autorizații de construire.

ULTIMA ORĂ Presa austriacă - Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Guvernul austriac - dispus să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Presa austriacă - Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Guvernul austriac - dispus să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc

„Am intrat pe această piață atractivă a proiectelor de energie regenerabilă din România la începutul acestui an, iar tranzacțiile pe care le-am încheiat demonstrează determinarea noastră de a deveni un jucător important pe această piață. Având în vedere portofoliul de proiecte de parcuri fotovoltaice în curs de dezvoltare, investiția fondului în România ar putea ajunge la aproximativ 350 de milioane de euro", spune Liudas Liutkevičius, Managing Partner al INVL Renewable Energy Fund I.

Primele proiecte pentru captarea energiei solare vor ajunge în faza de construcție la sfârșitul acestui an, a adăugat acesta. Se așteaptă ca primele parcuri fotovoltaice să intre în faza de construcție încă de la sfârșitul primului trimestru al anului 2023. Construcția tuturor parcurilor fotovoltaice ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2025.

EXCLUSIV Criza energetică, premieră în România: Gaze înmagazinate, ipotecate la Bursa Română de Mărfuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Criza energetică, premieră în România: Gaze înmagazinate, ipotecate la Bursa Română de Mărfuri

Pe lângă România, INVL Renewable Energy Fund I dezvoltă peste 32 MW de proiecte de parcuri fotovoltaice în Polonia. Construcția parcurilor din Polonia este planificată să înceapă în prima jumătate a anului viitor, iar capacitățile centralelor vor fi oferite spre vânzare utilizatorilor finali pentru a le satisface acestora nevoile de energie electrică.

Portofoliul total de proiecte în curs de dezvoltare ale INVL Renewable Energy Fund I se ridică deja la 475 MW.

În luna septembrie 2022 a semnat un acord pentru achiziția a șase proiecte fotovoltaice în România, cu o capacitate totală de aproape 103 MW.

INVL Renewable Energy Fund I și-a început activitatea în România în această vară, anunțând atunci că va investi aproximativ 120 milioane de euro în dezvoltarea a două parcuri solare preluate de la companii locale, cu o capacitate totală preconizată de 166 MW. Fondul a semnat pentru achiziția altor șase proiecte fotovoltaice, cu o putere agregată de 102,7 MW. În urma tranzacțiilor, portofoliul din România va crește la 268,7 MW, în timp ce valoarea investițiilor ar urma să depășească 200 milioane de euro.

Proiectele se află în stadiu avansat de dezvoltare și au primit deja aprobările pentru conectarea la rețeaua electrică națională, potrivit fondului.

INVL Renewable Energy estimează că noile centrale solare vor deveni operaționale începând cu anul 2024, punerea în funcțiune a întregului portofoliu fiind așteptată în a doua jumătate a anului 2025.

Fondul se concentrează pe regiunea Europei Centrale și de Est, dar are în vedere oportunități de investiții și în țările baltice și se așteaptă ca până la sfârșitul acestui an să își crească portofoliul de proiecte în curs de dezvoltare la peste 400 MW și să finalizeze lucrările de construcție ale tuturor proiectelor până în decembrie 2025.

INVL Renewable Energy este un subfond de investiții în proiecte de energie regenerabilă al INVL Asset Management, cel mai mare administrator de active din Lituania. INVL Asset Management este parte a Invalda INVL, printre principalele grupuri baltice de gestionare a investițiilor și de asigurări de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
invl renewable energy fund i
invalda invl lituania
proiecte fotovoltaice
achizitie
parcuri solare
investitii energie regenerabila