Tranzacție surpriză: Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la Lukoil

Tranzacție surpriză: Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, preiau și parcul eolian românesc al rușilor de la Lukoil
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 iul 2023

Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care se află în curs de preluare a principalelor operațiuni din România ale italienilor de la Enel, s-a înțeles cu grupul rus Lukoil pentru achiziția parcului eolian deținut de acesta în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Divizia de energie regenerabilă a grecilor, PPC Renewables SA, a semnat un acord cu subsidiarele europene ale Lukoil pentru cumpărarea a 100% din capitalul firmei românești Land Power SRL, care operează centrala electrică eoliană Dorobanțu-Topolog din județul Tulcea, cu putere instalată totală de 84 MW.

Primăria Capitalei și sectoarele își împart ariile de compentență în vederea consolidării clădirilor CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei și sectoarele își împart ariile de compentență în vederea consolidării clădirilor

Tranzacția a fost realizată în urma unei proceduri competitive, la care au participat companii internaționale, iar PPC Renewables a fost selectată drept candidat preferat. Kommunalkredit Austria AG a acționat în calitate de consultant exclusiv pentru PPC Renewables.

Finalizarea tranzacției este așteptată în trimestrul IV al anului.

FOTO Pentru prima oară în istorie, românii din Marea Britanie au marea șansă de a avea un viceprimar român al Londrei CITEȘTE ȘI FOTO Pentru prima oară în istorie, românii din Marea Britanie au marea șansă de a avea un viceprimar român al Londrei

Parcul este amplasat în regiunea cu cele mai bune condiții de vânt din România și produce peste 200 GWh de curent electric pe an. Centrala ocupă în total o suprafață de 470 de hectare de teren.

Parcul a fost pus în funcțiune în 2014, iar primul său an integral de activitate a fost 2015. Unitatea de producție de energie regenerabilă este acreditată pentru a primi subvenții prin sistemul de certificate verzi, suportate de consumatori pe facturi.

VIDEO Liderul extremei stângi norvegiene - demisie după ce a fost prins furând ochelari de soare CITEȘTE ȘI VIDEO Liderul extremei stângi norvegiene - demisie după ce a fost prins furând ochelari de soare

Firma Land Power a fost înființată în 2006 și a făcut parte inițial dintr-un joint-venture internațional cu activități în industria energiei regenerabile format din Lukoil și compania italiană ERG Renew. Rușii și italienii au intrat ulterior în proces de separare, finalizat în 2015. Compania, deținută acum de o subsidiară olandeză și una austriacă ale Lukoil, a terminat anul 2021 cu pierderi de peste 125 milioane lei, la venituri totale de 204,6 milioane lei, potrivit celor mai recente date publice disponibile.

Investiția în parcul eolian Dorobanțu-Topolog din Tulcea, cu putere instalată de 84 MW, a beneficiat de finanțare prin credite de la BERD (38 milioane euro) și Unicredit (19 milioane euro).

FOTO Elon Musk a ales noul logo al Twitter. Pasărea albastră dispare CITEȘTE ȘI FOTO Elon Musk a ales noul logo al Twitter. Pasărea albastră dispare

Cumpărătorul PPC Renewables a semnat în ianuarie anul acesta un acord de principiu cu o divizie a grupului grec Mytilineos pentru dezvoltarea, construcția și vânzarea unui portofoliu de energie solară de aproximativ 210 MW în România. Portofoliul care face obiectul contractului cu Mytilineos este format din două parcuri fotovoltaice aflate în sudul României, care se preconizează că vor intra în circuitul comercial operațional în cursul anului 2024. Ambele proiecte au fost dezvoltate de Mytilineos, care va realiza, de asemenea, construcția acestor. Cel mai mare dintre acestea, numit Kinisis, este un parc fotovoltaic de 130 MW, a cărui construcție era programată să înceapă la începutul lui 2023.

Grupul Mytilineos are operațiuni în principal în energie și metalugie. În 2021, a semnat cu Enel Green Power două contracte pentru vânzarea unor proiecte de centrale fotovoltaice din Giurgiu și Teleorman.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppc enel
ppc lukoil
ppc parc eolian lukoil romania