TVA de 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, solare sau pompe de căldură, din 2024

TVA de 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, solare sau pompe de căldură, din 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență va avea o cotă de TVA de 9%, în 2024, în creștere de la 5%, se arată în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024 - 2026, publicată miercuri de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De același regim vor avea parte și centrele de fitness/bazele sportive, activitățile recreative (parcurile de distracții/recreative, bâlciuri), intrarea la evenimente sportive, precum și livrarea de locuințe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) și livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, scrie Agerpres.

Gazele din Marea Neagră: OMV Petrom a atribuit noi contracte, de aproape jumătate de miliard de euro, pentru foraj CITEȘTE ȘI Gazele din Marea Neagră: OMV Petrom a atribuit noi contracte, de aproape jumătate de miliard de euro, pentru foraj

Potrivit documentului, se va trece de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10 grame/100 grame produs.

Totodată, pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%.

Tot de la începutul anului viitor va avea loc introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat/conținut de zahăr între 5 - 8 grame/100 ml 0,4 lei/litru și peste 8 g/100 ml 0,6 lei/litru.

De asemenea, se majorează cu 7,5% nivelul accizelor pentru produsele de tutun, în timp ce în cazul produselor cu alcool va exista o creștere cu 10%, de la 1 ianuarie 2024.

Pe de altă parte, va fi aplicată o impozitare de 0,3% pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, cota fiind aplicată asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane de lei. În cazul autoturismelor, cota se va calcula asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
panouri fotovoltaice
pompe de căldură