Ucraina se teme că nu va mai fi tranzitată de gazul rusesc după ratificarea acordului ruso-turc de construire a gazoductului Turkish Stream

Ucraina se teme că nu va mai fi tranzitată de gazul rusesc după ratificarea acordului ruso-turc de construire a gazoductului Turkish Stream
scris 6 dec 2016

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promulgat marți legea de ratificare a acordului ruso-turc de construire a gazoductului Turkish Stream, alimentând îngrijorările Ucrainei, care se teme că va fi ocolită de gazul rusesc în drumul său spre piețele europene.

Cu numai o câteva ore înaintea publicării documentului președinției turce în Monitorul Oficial, CEO-ul companiei monopoliste ucrainene de transport al gazelor naturale, Naftogaz, Andrei Kobolev, declara că în eventualitatea construirii atât a Turkish Stream, cât și a Nord Stream 2, Ucraina nu mai fi țară de tranzit al gazului rusesc către Europa.

“Dacă atât proiectul Nord Stream 2 cât și Turkish Stream vor fi implementate… bănuiesc că niciun metru cub de gaz rusesc nu va mai tranzita teritoriul Ucrainei, ceea ce cred că va reduce costurile sistemului de transport de gaze din Ucraina de cinci ori”, a declarat Kobolev, preferând să privească partea plină a paharului și nu pe cea goală: cea a veniturilor la buget lipsă din tarifele de transport percepute gazului rusesc, mult mai ridicate. În plus, dacă Gazprom își va putea transporta gazul exclusiv prin intermediul Turkish Stream și Nord Stream 2, Ucraina va fi lipsită de orice atu în negocierea prețului volumului de gaz pe care ar putea să-l importe din Rusia.

Dacă până în prezent Ucraina susținea că nu dorește să mai importe gaze din Rusia (import stopat în urmă cu mai mult de un an), Kobolev a anunțat că Kievul intenționează să discute un eventual pachet de iarnă” pentru viitorul sezon rece din 2017-2018 cu rușii, în cadrul discuțiilor trilaterale Ucraina-Rusia-UE, programate pentru 9 decembrie.

“Negocierile se vor concentra pe ‘pachetul de iarnă’ al viitorului sezon”, a explicat, potrivit agenției Tass, Kobolev, care a anunțat că Kievul ar putea relua achiziționarea gazului direct din Rusia, dacă Moscova va fi de acord cu mai multe propuneri ucrainene, printre care “prețul, termenii livrării și cel, mai important, cu semnarea unor acorduri adiționale” pe tema formării prețului.

Totodată, Ucraina solicită ca Rusia să nu mai furnizeze gaze naturale regiunilor din estul Ucrainei, care nu se află sub controlul guvernului ucrainean, ci al rebelilor pro-ruși.

Rusia și Turcia au semnat pe 10 octombrie acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Turkish Stream, ce va putea transporta anual 15,75 milioane de metri cubi de gaz către Turcia tranzitând Marea Neagră. Construcția gazoductului este programată să înceapă în 2017 și să fie încheiată până în 2019.

Nord Stream 2 este proiectat să asigure transportul unui volum de 55 milioane de metri cubi din Rusia până în Germania, prin Marea Baltică.

viewscnt
Afla mai multe despre
turkish stream
nord stream 2
ucraina
rusia
turcia
ue