UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, în contextul în care Rusia își reduce livrările

UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, în contextul în care Rusia își reduce livrările
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2022

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din țara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze rusești, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Anterior, Frans Timmermans, vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de țări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis "alertă timpurie" privind aprovizionarea cu gaze - primul și cel mai puțin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranța alimentării cu energie, a explicat Timmermans, citat de Agerpres.

EXIT - Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, va pleca din România în favoarea Poloniei: A fost o foarte bună experiență, dar nu are sens să continuăm! CITEȘTE ȘI EXIT - Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, va pleca din România în favoarea Poloniei: A fost o foarte bună experiență, dar nu are sens să continuăm!

Norvegia și Comisia Europeană "își vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt și lung", se arată într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans și ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.

"Având în vedere nivelul ridicat al producției înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendință care este așteptată să continue pentru restul anului, există un potențial important pentru creșterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piața europeană", se mai arată în comunicatul care este semnat și de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, și-a majorat producția ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa și anterior autoritățile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor crește cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi. Această cantitate este echivalent cu 100 Twh, ceea ce înseamnă că întreaga producție suplimentară a Norvegiei ar urma să ajungă în UE.

În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
norvegia
ue