Germania: Lipsa gazelor transformă cărbunele în soluție „murdară” de urgență

Germania: Lipsa gazelor transformă cărbunele în soluție „murdară” de urgență
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iun 2022

După diminuarea livrărilor de gaze din Rusia, utilizarea lor în industrie și pentru producția de energie va fi redusă. Umplerea capacităților de stocare va fi prioritară în fața iernii, anunță Ministerul Economiei, potrivit unei analize Deutsche Welle.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Una din prioritățile Republicii Federale este asigurarea umplerii capacităților de stocare a gazelor naturale până la începutul sezonului rece. În prezent, nivelul de umplere este de 58 la sută. Până la 1 octombrie, rezervele trebuie să fie de 80 la sută, iar până la începutul lunii noiembrie să depășească 90 la sută. Or, pentru a putea continua să umple capacitățile de depozitare (neconsumând o parte a gazelor livrate de ruși), Germania trebuie obligatoriu să facă economie de gaz, scrie G4Media.ro

DOCUMENT Complexul Energetic Oltenia încearcă din nou să vândă termocentrala Chișcani, cu care s-a \ CITEȘTE ȘI DOCUMENT Complexul Energetic Oltenia încearcă din nou să vândă termocentrala Chișcani, cu care s-a "pricopsit" în urmă cu 9 ani de la o urmașă a fostului gigant național Termoelectrica.

Mai multă energie electrică din lignit și huilă

Aproximativ 16% din energia electrică din Germania este încă produsă în termocentrale pe gaz. Însă, cel puțin pe termen scurt, acest lucru se va schimba. În vreme ce energiile regenerabile, care generează aproximativ 42% din energia electrică a țării, nu pot fi extinse rapid, producția de electricitate în termocentralele pe lignit și cărbune poate fi pornită fără probleme.

În prezent, în Germania mai sunt conectate la rețeaua electrică 151 de termocentrale pe cărbune. La începutul legislaturii actuale, executivul german format din social-democrați, liberali și ecologiști s-a angajat să elimine treptat centralele electrice pe cărbune până în 2038. Între timp, guvernul de la Berlin urmărește o eliminare chiar mai rapidă a cărbunelui până în 2030. Chiar dacă, pe termen scurt, Germania va arde mai mult cărbune, Habeck vrea să respecte ambele obiective.

Deocamdată, însă, vor fi utilizate centrale electrice pe cărbune care în prezent sunt disponibile doar într-o măsură limitată, care ar trebui să fie închise în curând sau care fac parte din rezerva strategică de energie electrică. Guvernul dorește ca așa-numita rezervă de rețea, adică centralele electrice care sunt de fapt destinate situațiilor de urgență și care nu fac parte din piața obișnuită a energiei electrice, să producă acum.

Activată poate fi chiar și ultima rezervă, așa-numita rezervă de siguranță (centralele electrice pe lignit, care reprezintă ultima garanție pentru aprovizionarea cu energie electrică până la închiderea lor definitivă). Din cauza puterii sale calorice scăzute, lignitul este considerat chiar mai dăunător pentru climă decât cărbunele.

Producția de energie electrică „murdară” este temporară

Centralele electrice pe lignit aflate în rezervă ar putea fi repornite într-o perioadă de timp relativ previzibilă, a declarat Kerstin Andreae, președinta Comitetului Executiv al Asociației Germane a Industriilor de Energie și Apă (BDEW) luni la postul tv ARD. Același lucru ar fi valabil și pentru centralele electrice pe bază de huilă, cu diferența că aceasta ar trebui să fie importată, a spus Andreae.

La sfârșitul anului 2018, ultima mină de huilă din Germania a fost închisă. Anul trecut, mai mult de jumătate din huila utilizată în Germania provenea încă din Rusia. Însă cărbunele rusesc ar putea fi înlocuit cu ușurință, a subliniat la postul tv ZDF Alexander Bethe de la Asociația Importatorilor de Huilă. Pe de altă parte, lignitul este încă exploatat în Germania.

Potrivit unui proiect de lege, sporirea producției de energie electrică pe bază de cărbune este limitată până în martie 2024. Dacă înainte de războiul din Ucraina Germania obișnuia să importe 55% din necesarul său de gaze naturale din Rusia, în prezent procentajul a scăzut la 35%, iar până în vara anului 2024 va ajunge la 10%, după cum anunță responsabilii de la Berlin.

Cu toate acestea, obținerea de energie electrică pe bază de cărbune în loc de gaz este parțial problematică. Unele centrale electrice pe bază de gaz produc nu numai electricitate, ci și căldură, care ajunge la consumatorii finali prin intermediul rețelelor de încălzire.

Energia nucleară nu ar fi o alternativă

Pe de altă parte, amânarea sau chiar renunțarea la eliminarea treptată a energiei nucleare și lăsarea celor trei centrale nucleare încă în funcțiune pentru a produce în continuare curent electric nu reprezintă o alternativă. Aceasta reiese dintr-un raport realizat de Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climei și de Ministerul Federal al Mediului și Protecției Consumatorilor. Directorul general al companiei energetice RWE, cu sediul la Essen, Markus Krebber, a exclus continuarea funcționării ultimelor centrale nucleare din Germania după încheierea acestui an.

Măsuri suplimentare

Pe lângă revenirea la cărbune, Habeck a lansat și alte idei. De exemplu, introducerea unui model de licitație pentru gaze. Acest lucru ar oferi industriei stimulente financiare pentru a utiliza mai puțin gaz, important nu doar pentru încălzirea locuințelor, ci și în industrie, ca materie primă pentru producție și generare de energie. Karl Haeusgen, președintele Federației Germane de Inginerie (VDMA), susține un astfel de mecanism de stimulare.

În plus, guvernul a depus deja eforturi pentru a cumpăra gaze din alte state și a început să construiască propriile porturi speciale prin care să poată fi descărcat gaz lichefiat. Habeck a subliniat recent că, nu în ultimul rând, consumatorii privați ar putea să economisească mult gaz, de pildă prin coborârea temperaturii în case cu câteva grade pe timp de iarnă.

Deocamdată, gazele rusești continuă să curgă prin conducte, chiar dacă nu în cantitățile obișnuite.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
carbune