ULTIMA ORĂ Dăncilă: Guvernul elimină plafonarea prețului la gaze pentru consumatorii industriali

ULTIMA ORĂ Dăncilă: Guvernul elimină plafonarea prețului la gaze pentru consumatorii industriali
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 mar 2019

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, înaintea ședinței de Guvern, că varianta finală a ordonanței de modificare a OUG nr. 114/2018 va elimina plafonarea prețului de vânzare a gazelor din producția internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, plafonul urmând a fi păstrat doar pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali, în urma dezbaterilor cu reprezentanții din industrie, dar și de la Uniunea Europeană", a declarat Dăncilă. 

Una dintre cele mai mari și mai importante organizații globale ale producătorilor de țiței și gaze, The International Association of Oil & Gas Producers (IOGP), care include giganți precum ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips sau Saudi Aramco, precum și nume prezente și în România, ca OMV și KazMunayGas, îi solicitase premierului Dăncilă, într-o scrisoare adresată în urmă cu circa 2 săptămâni, să abroge prevederile din OUG 114/2018 care plafonează prețul la gaze pentru producătorii români la 68 lei/MWh, îi obligă să alimenteze cu prioritate piața internă la preț plafonat, blocând practic exporturile, și le impune să plătească taxă de 2% din cifra de afaceri anuală către ANRE.

Președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea, declarase aseară că este posibil ca varianta finală a ordonanței de modificare a OUG nr. 114/2018 să elimine plafonarea prețului de vânzare a gazelor din producția internă la 68 lei/MWh pentru consumatorii industriali, plafonul urmând a fi păstrat doar pentru clienții casnici și pentru producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației.

Vicepreședintele ANAF pe colectare, Alexandru Drăghici, și-a dat demisia. În locul lui ar urma să fie numită fosta șefa ANAF Mirela Călugăreanu CITEȘTE ȘI Vicepreședintele ANAF pe colectare, Alexandru Drăghici, și-a dat demisia. În locul lui ar urma să fie numită fosta șefa ANAF Mirela Călugăreanu

"S-a discutat și, până la urmă, Guvernul, prim-ministrul vor decide astăzi, diseară, până mâine dimineață, dacă pentru consumatorii industriali se poate elimina plafonarea prețului la gaze. Dar au fost discuții și sunt discuții în continuare", a spus Dragnea.

După cum a relatat în exclusivitate Profit.ro, termenul de la care se va aplica plafonarea prețului gazelor din producția internă la 68 lei/MWh va fi amânat, de la 1 aprilie la 1 mai,  potrivit unei noi variante de proiect de modificare a controversatei Ordonanțe de Urgență 114, care va schimba din nou prevederile de-abia puse marți seară în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe.

Profitul grupului Alpha Bank în România scade cu o treime în 2018 CITEȘTE ȘI Profitul grupului Alpha Bank în România scade cu o treime în 2018

Eliminarea plafonului de preț de 68 lei/MWh pentru vânzările de gaze de la producători către furnizorii clienților industriali sau direct către aceștia din urmă, dar și a amestecului de gaze din surse interne și de import impus de OUG 114 pentru consumatorii industriali de gaze, a fost propusă și la comisiile parlamentare din Senat. Propunerea, care i-a aparținut tot vicepreședintelui ANRE Zoltan Nagy Bege și a fost semnată de Antal Lorant de la UDMR, nu a fost însă acceptată.

Eliminarea plafonului pentru noncasnici a fost propusă "pentru a nu face din piața de gaze naturale din producție internă o piață reglementată în integralitate și pentru a nu crea avantaje acestui tip de clienți în defavoarea producătorilor de gaze naturale", în condițiile în care autorul amendamentului consideră că forma actuală a OUG 114 "creează premisele transferării profiturilor producătorilor în buzunarul furnizorilor sau al clienților noncasnici, în condițiile în care acestora nu li se aplică aceeași cotă de impozitare ca producătorilor de gaze naturale și va avea impact negativ la bugetul de stat".

În mod corelativ, propunerea de eliminare a coșului intern-import pentru noncasnici, de asemenea respinsă, a fost argumentată prin aceea că această structură este total incompatibilă cu echilibrarea zilnică a utilizatorilor rețelei de transport de gaze, "fiind imposibil să te și echilibrezi și să respecți și coșul, în condițiile în care prevederile Regulamentului UE nr. 312/2014 de stabilire a unui Cod de rețea privind echilibrarea rețelelor de transport de gaze sunt direct aplicabile, iar nerespectarea acestora poate conduce la declanșarea procedurii de infringement".

Volumul de gaze naturale importate de România în luna ianuarie s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, arată ultimele date analizate de Profit.ro, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic. Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în ianuarie 2019, comparativ cu cele din ianuarie 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
pret gaze
oug 114
liviu dragnea
plafonare pret gaze consumatori noncasnici
ioan niculae
combinate chimice