Explozie a importurilor de gaze: Volume mai mari cu 60%, prețuri majorate cu 40%

Explozie a importurilor de gaze: Volume mai mari cu 60%, prețuri majorate cu 40%
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 mar 2019

Volumul de gaze naturale importate de România în luna ianuarie s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, arată ultimele date analizate de Profit.ro, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic. Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în ianuarie 2019, comparativ cu cele din ianuarie 2018.

În luna ianuarie a acestui an, România a importat 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh. În prima luna a anului trecut importurile erau de 2,7 TWh, la un preț mediu de 91 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Comparativ cu ultima lună a anului trecut, când România a importat 3,1 TWh gaze naturale la un preț mediu de 121,68 lei/MWh, creșterea volumului a fost de peste 30%, iar cea a prețului de import a fost de 2,5%.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aberațiile OUG 114: ANRE obligă Romgaz și Petrom să importe gaze rusești la prețul pieței și să vândă gaze românești la preț plafonat către cei doi importatori Gazprom! CITEȘTE ȘI Aberațiile OUG 114: ANRE obligă Romgaz și Petrom să importe gaze rusești la prețul pieței și să vândă gaze românești la preț plafonat către cei doi importatori Gazprom!

De la începutul iernii, volumul importurilor de gaze s-a majorat cu 30% față de nivelul acestuia din iarna precedentă. În perioada noimebrie-ianuarie România a importat 9,2 TWh comparativ cu 7,1 TWh în perioada similară a iernii precedente.

De altfel, luna decembrie 2018 este singura excepție, comparativ cu decembrie 2017 volumul importurilor fiind unul similar.

Evoluția importurilor de gaze din ultimele două ierni

Lună iarna 2017/2018 iarna 2018/2019
Noiembrie 1,2 TWh 1,8 TWh
Decembrie 3,2 TWh 3,1 TWh
Ianuarie 2,7 TWh 4,3 TWh
Total 7,1 TWh 9,2 TWh

Evoluția prețurilor medii ponderate ale gazelor de import din ultimele două ierni

Lună iarna 2017/2018 iarna 2018/2019
Noiembrie 87,20 lei/MWh 122,15 lei/MWh
Decembrie 88,89 lei/MWh 121,68 lei/MWh
Ianuarie 91,00 lei/MWh 124,61 lei/MWh

Profit.ro a semnalat faptul că, de la începutul anului, importurile de gaze naturale din Ungaria, țară are nu produce gaze, s-au majorat de 10 ori

Dacă în lunile ianuarie/februarie 2018, fluxurile fizice de la Csanadpalota, din direcția Ucrainei către România, erau, în marea majoritate a zilelor, de 5.000 MWh/zi, în primele două luni ale acestui an, acestea au fost de 10 ori mai ridicate, de 50.000 de MWh/zi. Volumul gazului adus din Ungaria este unul considerabil, reprezentând aproape 20% din volumul de gaz intrat în sistem din producția internă în aceeași perioadă (din perimetrele de producție, cum se exprimă Transgaz), de 260-270.000 MWh/zi.

Evoluția importurilor zilnice din Ungaria din ultimul an

Explozie a importurilor de gaze: Volume mai mari cu 60%, prețuri majorate cu 40%

Acest lucru ar putea arăta faptul că traderii au anticipat că o creștere a cererii de import este inevitabilă în condițiile adoptării OUG 114, care favorizează furnizorii și subvenționează consumul (casnic și industrial) și îi penalizează pe producători. Aceștia, pe lângă plafonarea prețului la 68 lei/MWh, mai “beneficiază” și de plata taxei de 2% pe cifra de afaceri (de care ceilalți actori sunt parțial scutiți, fiind aplicată doar marjei în cazul furnizorilor și traderilor de gaze).

Surse din piață susțin că o altă explicație ar fi faptul că furnizorii mari de gaze (Engie și E.On) au profitat de prețurile reduse de pe piața internă (77 lei/MWh - OMV Petrom și 80 lei/MWh - Romgaz) și au semnat contracte pe întregul an încă din primăvara anului trecut cu producătorii autohtoni. Apoi s-au concurat între ei pentru a atrage consumatori non-casnici. La venirea iernii, însă, au rămas fără gaze din surse interne pentru populație și au fost nevoiți să apeleze la importuri în speranța că ANRE le va recunoaște costurile de achiziție ridicate. Ceea ce evident nu s-a întâmplat, Guvernul salvându-i însă prin adoptarea OUG 114 care plafonează prețurile la gaze produse intern la 68 lei/MWh.

OMV Petrom și Romgaz - obligate de ANRE să furnizeze în următoare 6 luni peste 25% din producția de gaze anuală la preț plafonat CITEȘTE ȘI OMV Petrom și Romgaz - obligate de ANRE să furnizeze în următoare 6 luni peste 25% din producția de gaze anuală la preț plafonat

Problema este că situația are toate șansele să se repete iarna viitoare, mai ales că Guvernul a plafonat prețul gazelor interne la 68 lei/MWh și pentru consumatorii non-casnici. Ceea ce va conduce la o majorare a cererii de gaze (de exemplu, majoritatea combinatelor deținute de Ioan Niculae vor funcționa, nu numai unul ca în prezent), dublată de scăderea naturală a producției interne. Prețul gazelor de import de iarna viitoare are toate șansele să explodeze, și ca urmare a majorării cererii interne, și ca urmare a expirării acordului de tranzit dintre Gazprom și Ucraina.

Evoluția importurilor zilnice din Ungaria din ultimul an

Explozie a importurilor de gaze: Volume mai mari cu 60%, prețuri majorate cu 40%

În plus, un alt element care conduce la majorarea importurilor de gaze este acela că, potrivit OUG 114 și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), inclusiv producătorii interni, OMV Petrom și Romgaz, sunt obligați să folosească gaze de import pentru a produce electricitate.

Unul dintre cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom, este obligat de OUG 114 și ANRE să importe gaz rusesc echivalent cu 6,66% din producția sa CITEȘTE ȘI Unul dintre cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom, este obligat de OUG 114 și ANRE să importe gaz rusesc echivalent cu 6,66% din producția sa

Evident că gazele importate sunt tot gaze rusești și nu sunt produse în Ungaria, care de-abia își acoperă 10-15% din consum cu nivelul producției interne.

Potrivit Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), prevederile OUG 114 vor afecta durata de viață a câtorva zăcăminte marginale, ceea ce va va determina companiile să renunțe la acestea mai devreme decât era planificat. Mai mult, companiile care desfășoară activități de explorare au amânat deja sau au anulat până la 50% din sondele planificate a fi forate în viitorul apropiat.

“Acest procent va crește cu siguranță pe termen mediu și lung din cauza prevederilor OUG 114/2018. Trebuie punctat faptul că fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs în România, deoarece unele zăcăminte devin neeconomice în condițiile date, va trebui importat la un preț considerabil mai mare din surse externe”, a avertizat, într-un comunicat, patronatul companiilor din industria de petrol și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
ungaria
ucraina
oug 114