ULTIMA ORĂ OFICIAL Consumatorii casnici vor suporta integral achitarea contribuției de 2% pe cifra de afaceri a companiilor distribuitoare de energie

ULTIMA ORĂ OFICIAL Consumatorii casnici vor suporta integral achitarea contribuției de 2% pe cifra de afaceri a companiilor distribuitoare de energie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 feb 2019

Contribuția de 2% pe cifra de afaceri a companiilor distribuitoare de energie electrică, introdusă prin controversata OUG 114/2018, va fi suportată integral de consumatori, casnici și non-casnici. Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat proiectele de ordin de modificare a tarifelor de distribuție, prin care acestea sunt majorate de la 1 martie cu peste 2,5%, pentru ca distribuitorii să-și poată recupera taxa achitată de la consumatori.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, tariful de distribuție al E-Distribuție Muntenia (care deservește Bucureștiul, Ilfovul și Giurgiu) va crește de la 107,28 lei/MWh la 109,77 lei/MWh. Creșteri similare de tarife sunt aprobate în cazul tuturor celorlalți distribuitori.

Faptul că noua contribuție majorată de 20 de ori prin OUG 114 va fi suportată direct de consumatori este recunoscut cu subiect și predicat de ANRE: “Noile tarife pentru serviciul de distribuție a energiei electrice conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuție a unor costuri pentru serviciul de distribuție majorate conform creșterilor de tarife menționate în proiectele de ordin. Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară.”

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

Potrivit notei de fundamentare, ANRE susține că, “având în vedere creșterea valorii prognozate a costurilor rezultate din plata impozitelor, redevențelor, taxelor și vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislației în vigoare sau de către autoritățile locale", cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1 % la 2%, considerăm necesară efectuarea corecțiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuție și corectarea tarifelor de distribuție valabile de la 1 martie 2019”.

Ordine similare, prin care contribuția de 2% va fi suportată de consumatorii finali, vor fi emise de ANRE în cazul distribuitorilor de gaze naturale.

În cazul producătorilor și furnizorilor, în urma plafonării prețului gazelor la 68 lei/MWh și a reintroducerii controlului prețului la energia electrică, probabil că contribuția de 2% fie va fi recunoscută în noile tarife aplicate consumatorilor casnici, fie va fi amânată recuperarea ei după expirarea termenului de 3 ani de politică intervenționistă a ANRE.

ULTIMĂ ORĂ Oficial: Termenul de transmitere a cifrei de afaceri a companiilor din energie pentru calcularea contribuției de 2% se amână “până la o dată care va fi comunicată ulterior” CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Oficial: Termenul de transmitere a cifrei de afaceri a companiilor din energie pentru calcularea contribuției de 2% se amână “până la o dată care va fi comunicată ulterior”

Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie părea din ce în ce mai incertă în această săptămână, după ce  ALDE s-a declarat pentru eliminarea acestei, iar ANRE a anunțat marți prorogarea “până la o dată care va fi comunicată ulterior” a termenului pentru transmiterea cifrei de afaceri realizate de titularii de licențe ANRE.

Tot marți, secretarul de Stat Doru Vișan a anunțat că Ministerul Energiei a cerut Guvernului prorogarea cu un an a termenului de aplicare a contribuției bănești de 2% din cifra de afaceri pe care trebuie să o plătească operatorii din energie către ANRE.

Termenul prevăzut în legislația în vigoare (Ord. 224/2018 privind aprobarea tarifelor și contribuțiilor bănești percepute de ANRE) expira miercuri, 20 februarie ("sfârșitul decadei a doua a lunii februarie"), iar, în absența cifrelor transmise de companii, ANRE ar fi trebuit să factureze contribuția datorată "pe baza unei valori a cifrei de afaceri la o valoare egală cu contribuția percepută de ANRE în anul 2018". Adică echivalent a 0,1-0,2% și nu 2% din cifra de afaceri.

Potrivit unui nou proiect de ordin ANRE, aflat în dezbatere publică, termenul rămâne același, însă în absența cifrei de afaceri transmise de companii, ANRE calculează taxa de 2% pe baza ultimei cifre de afaceri raportate la Ministerul Finanțelor Publice, care includea întreaga activitate a acestora, nu numai cea legată de producerea, furnizarea sau distribuția de energie electrică și gaze naturale.

NOILE TARIFE DE DISTRIBUȚIE DE JOASĂ TENSIUNE PROPUSE DE ANRE

E-Distribuție Muntenia

Vechiul Tarif - 107,28 lei/MWh

Noul Tarif - 109,77 lei/MWh

E-Distribuție Banat

Vechiul Tarif - 102,71 lei/MWh

Noul Tarif - 105,15 lei/MWh

E-Distribuție Dobrogea

Vechiul Tarif - 120,97 lei/MWh

Noul Tarif - 123,86 lei/MWh

Distribuție Energie Oltenia S.A

Vechiul Tarif - 108,77 lei/MWh

Noul Tarif - 111,54 lei/MWh

Electrica Distribuție Muntenia Nord S.A.

Vechiul Tarif - 114,18 lei/MWh

Noul Tarif - 116,8 lei/MWh

Electrica Distribuție Transilvania Nord S.A.

Vechiul Tarif - 98,67 lei/MWh

Noul Tarif - 100,98 lei/MWh

Electrica Distribuție Transilvania Sud S.A.

Vechiul Tarif - 100,21 lei/MWh

Noul Tarif - 102,56 lei/MWh

Delgaz Grid S.A. (E.ON)

Vechiul Tarif - 121,92 lei/MWh

Noul Tarif - 124,75 lei/MWh

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa
cifra de afaceri
tarif de distribuție
consumatori