ULTIMA ORĂ Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 24% în T1

Energie   
ULTIMA ORĂ Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 24% în T1

OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat în primul trimestru din 2025 un profit net de 1,07 miliarde, cu aproape 24% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut (1,399 miliarde lei).

Asta în pofida faptului că veniturile din vânzări ale companiei au avansat cu 5%, la 8,953 miliarde lei, susținute în principal de prețuri mai mari la gaze naturale și energie electrică, precum și de volume mai mari aferente vânzărilor de gaze, parțial contrabalansate de volume și prețuri mai mici aferente vânzărilor de produse petroliere.

Urmărește-ne și pe Google News
Jumbo a pregătit o strategie de extindere accelerată în România CITEȘTE ȘI Jumbo a pregătit o strategie de extindere accelerată în România
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al OMV Petrom a fost în sumă de 1,263 miliarde lei în T1 2025, mai mic față de cel de 1,769 miliarde lei din T1 2024, în principal din cauza contribuției negative a segmentului Gaze și Energie, ca urmare a schimbărilor legislative ce au generat marje mai mici la energie electrică, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Contribuția mai mică a segmentului Rafinare și Marketing, în principal din cauza marjelor de rafinare mai mici, a fost compensată de contribuția mai mare a segmentului Explorare și Producție, în principal datorită prețurilor mai mari la gaze naturale, potrivit sursei citate.

 Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile CITEȘTE ȘI Trump reduce temporar taxele la producătorii de automobile

OMV Petrom continuă să fie un partener strategic pentru economia românească, prin contribuții la bugetul de stat de 3,8 miliarde lei, în creștere cu 18%. Investițiile s-au ridicat la 1,4 miliarde lei, cu 44% mai mari în trimestrul 2025 comparativ cu T1 2024, în principal datorită proiectului Neptun Deep. (...) Privind înainte, vom capitaliza poziția noastră financiară puternică și modelul de afaceri integrat pregătind investiții record in 2025, de 8 miliarde de lei, un plan ambițios care necesită un cadru de reglementare și fiscal predictibil și competitiv″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Pe segmentul de explorare și producție, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 827 milioane lei, în creștere de la 728 milioane lei în primul trimestru din 2024, reflectând în principal creșterea prețurilor gazelor naturale. Producția a scăzut cu 3,7%, cel mai mic declin înregistrat în ultimii 5 ani în primul trimestru, iar costul de producție a crescut cu 7%, la 17 dolari/baril echivalent petrol (bep), ca urmare scăderii producției disponibile pentru vânzare si a costurilor mai mari, dar și a taxei de stâlp, care a avut o influență de 0,34 dolari/bep în cost.

″O taxă de 0,5% din valoarea netă a anumitor construcții (cost minus amortizare) a fost introdusă începând cu 1 ianuarie 2025 (inițial anunțată la 1% din valoarea brută). Impactul estimat pentru 2025 este de ordin scăzut în zeci de milioane de euro (anterior de ordin mediu în zeci de milioane de euro)″, arată OMV Petrom.

VIDEO Administrația Trump despre o presupusă intenție a Amazon de a afișa scumpirile generate de tarifele de import în dreptul produselor: ″Un act politic ostil″ CITEȘTE ȘI VIDEO Administrația Trump despre o presupusă intenție a Amazon de a afișa scumpirile generate de tarifele de import în dreptul produselor: ″Un act politic ostil″

Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al segmentul de Gaze și Energie a constat într-o pierdere de 86 milioane lei, față de profitul de 433 milioane lei din T1 2024,

Volumele de vânzări de gaze au fost mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, însă marjele au scăzut, cu excepția celor aferente gazelor extrase din depozitele de înmagazinare.

One United Properties vine cu o suplimentare pentru distribuția de cash din toamnă și repartizează către acționari aproape 40 milioane lei sub formă de dividende. Nou dividend interimar CITEȘTE ȘI One United Properties vine cu o suplimentare pentru distribuția de cash din toamnă și repartizează către acționari aproape 40 milioane lei sub formă de dividende. Nou dividend interimar

Rezultatul din activitatea noastra de energie electrică a fost în continuare afectat semnificativ de legislația în vigoare, care stipulează un nivel ridicat de suprataxare, și de prețurile de piață pentru gazele naturale consumate de centrala electrică Brazi (în loc de 100 lei/MWh în T1 2024). Acest impact a putut fi compensat doar parțial de rezultatele bune obținute pe piețele de echilibrare și servicii tehnice de sistem, precum și de marjele bune realizate din volumele cumpărate de la terți″, se menționează în raport.

În T1 2025, centrala electrică Brazi a generat o producție netă de 1,2 TWh (T1 2024: 1,6 TWh), acoperind 9% din mixul de generare al României. Asta în condițiile în care consumul național de energie electrică a crescut ușor, cu 1%, în timp ce producția națională a scăzut cu 15%, România fiind importator net de energie în T1 2025, față de exportator net în T1 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit omv petrom
rezultate omv petrom
vânzări omv petrom
investiții omv petrom