ULTIMA ORĂ România reia după 10 ani concesionarea de noi zăcăminte de țiței și gaze

ULTIMA ORĂ România reia după 10 ani concesionarea de noi zăcăminte de țiței și gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 iun 2019

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) va anunța oficial săptămâna viitoare reluarea procedurilor de concesionare de către statul român a unor noi perimetre cu zăcăminte de țiței și gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Ultima astfel de rundă de licitație, a X-a, a fost organizată de ANRM în urmă cu exact 10 ani, în 2009, și a inclus atât perimetre onshore, cât și offshore.

Mai este interesant: Unele voci din industrie anticipau de mai demult ca, anul acesta, ANRM să organizeze o nouă rundă de licitație (runda a Xl-a) pentru concesionarea de noi perimetre de explorare și exploatare de hidrocarburi către companiile petroliere interesate, însă informații similare au circulat și în ultimii doi ani precedenți, fără a fi în cele din urmă confirmate.

EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată

"Săptămana viitoare, ANRM va face anunțul oficial prin care va deschide runda a XI-a de licitație prin care vor fi oferite spre concesionare 28 de blocuri de explorare de hidrocarburi", spune acum consilierul pe probleme de energie al premierului, Florin Ciocănelea.

El nu a precizat, prezent la conferința Energy Strategy Summit, organizată de Energynomics, dacă printre cele 28 de perimetre care vor fi scoase la licitație înspre concesionare se află și blocuri onshore, și offshore.

Facebook pregătește noi versiuni ale dispozitivului Portal CITEȘTE ȘI Facebook pregătește noi versiuni ale dispozitivului Portal

În urmă cu 2 ani, în 2017, reprezentanții ANRM declarau că Agenția va scoate la concesionare 28 de perimetre petroliere, din care șase offshore, abia după reglementarea cadrului fiscal din domeniu. Un grup de lucru interministerial lucra la acea dată la un proiect privind un nou sistem de calcul al redevențelor, a cărui revizuire a fusese anunțată, dar amânată repetat de guvernele anterioare.

Între timp, a fost a adoptată Legea privind exploatarea resurselor offshore de hidrocarburi, iar povara fiscală asupra sectoului upstream a fost majorată, măsuri care au nemulțumit industria petrolieră.

Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti UE suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă în negocierea acordului pentru Brexit CITEȘTE ȘI Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti UE suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă în negocierea acordului pentru Brexit

După cum a relatat recent Profit.ro, ANRM vrea aproape să-și dubleze numărul total maxim de posturi, de la 126 în prezent la 240, principalul argument fiind că instituția anticipează intensificarea operațiunilor petroliere derulate pe teritoriul României, ceea ce face necesară întărirea capacității administrative a instituției.

"Raportat la atribuțiile Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, în special cele privind domeniul petrolier, unde se preconizează o creștere semnificativă a volumului de operațiuni petroliere, structura organizatorică actuală și numărul de personal ale acestei autorități competente considerăm că trebuie reanalizate și modificate astfel încât să se asigure întărirea capacității administrative atât la nivel central, cât și la nivel teritorial", se arată într-un document guvernamental.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrm
concesionare zacaminte hidrocarburi
licitatie concesionare perimetre titei si gaze
redevente petroliere
redevente gaze
productie gaze
productie titei