Un important grup de lobby din Spania cere prelungirea utilizării centralelor nucleare ale țării

Un important grup de lobby din Spania cere prelungirea utilizării centralelor nucleare ale țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

Unul dintre principalele grupuri de lobby de afaceri din Spania cere prelungirea utilizării centralelor nucleare ale țării, pe care guvernul condus de premierul interimar Pedro Sanchez intenționează să înceapă să le închidă din 2027, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Soarta centralelor nucleare ale  Spaniei a devenit o problemă fierbinte în campania electorală recentă, Partidul Popular (PP) de opoziție conservatoare angajându-se să inverseze eliminarea planificată a centralelor nucleare, care generează aproximativ o cincime din energia electrică a țării, scrie News.ro

Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor CITEȘTE ȘI Profitul anual al Inter IKEA s-a dublat la 1,95 de miliarde de euro, ca urmare a diminuării presiunii asupra prețurilor

Un acord de coaliție între partidele de centru-stânga care doresc să formeze un guvern a confirmat ”dezafectarea ordonată și progresivă” a reactoarelor nucleare.

”Pozițiile ideologice nu ar trebui să ne împiedice să recunoaștem necesitatea de a prelungi durata de viață utilă a centralelor electrice deja instalate, care garantează stabilitatea sistemului”, a declarat Manuel Perez-Sala, președintele lobby-ului de afaceri Circulo de Empresarios, care spune că printre membrii săi se numără 230 de lideri de afaceri și manageri de top.

Menținerea în funcțiune a centralelor nucleare necesită investiții de mai multe miliarde de euro în centrale vechi, dar oferă asigurarea unei energii stabile, a spus el la un eveniment despre tranziție energetică organizat de grup la Madrid.

Consumul de energie al Germaniei ar urma să atingă un minim istoric în acest an CITEȘTE ȘI Consumul de energie al Germaniei ar urma să atingă un minim istoric în acest an

Ministrul interimar al Energiei, Teresa Ribera, care susține un model energetic bazat pe energie regenerabilă, cum ar fi solar și eolian, a apărat de mai multe ori eliminarea treptată a energiei nucleare.

Prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare ”nu este viabilă și costul acesteia ar cădea neapărat asupra cetățenilor, pentru că este necesară garantarea investițiilor în siguranță”, a spus ea în timpul campaniei electorale.

Grupul de lobby a subliniat, de asemenea, importanța certitudinii juridice și a ”unui cadru de reglementare fără suișuri și coborâșuri, în special de natură retroactivă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrale nucleare
spania