Uniunea Europeană exclude interzicerea centralelor termice de apartament

Uniunea Europeană exclude interzicerea centralelor termice de apartament
scris 15 oct 2021

Comisia Europeană nu va propune interzicerea centralelor termice de apartament „peste noapte”, a anunțat un înalt oficial al UE, acesta explicând că există diferențe prea mari pentru statele membre pentru luarea unei decizii unitare, relatează Euractiv.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TVDetalii AICI

Va propune Comisia Europeană reglementări care să ducă la dispariția centralelor termice individuale de pe piața UE, la fel cum a făcut cu motorul cu combustie internă în cazul sectorului auto?

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

„Este o întrebare dificilă”, a admis Paula Pinho, șefa Directoratului pentru energie al Uniunii Europene.

Pinho a afirmat că, pe de-o parte, oficialii UE au introdus mai multe cerințe „pentru a ne asigura că se va renunța gradual la centralele pe gaz”, scrie Hotnews.ro.

„Dar trebuie de asemenea să ne uităm unde sunt diferențele între statele membre”, a adăugat aceasta, precizând că unele țări ale UE „sunt mult, mult mai avansate decât altele” în ceea ce privește decarbonizarea.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

Pinto afirmă că în unele state membre centralele de apartament vor rămâne în funcțiune mai mult decât în altele.

„Înțelegem că nu putem introduce o interdicție peste noapte”, spune oficialul UE.

„Așadar, ideea este de a permite treptat eliminarea și finanțarea cu bani UE doar a acelor proiecte care pot asigura încălzire eficientă și sustenabilă (...) și de a nu merge pe o soluție radicală care ar interzice pur și simplu o tehnologie pe care o vedem încă foarte folosită și care este o realitate în numeroase locuințe”, a declarat Pinha.

Decizia Comisiei a fost denunțată deja de ONG-urile de mediu care au cerut executivului UE să interzică aceste centrale până în 2025, în linie cu recomandările Agenției Internaționale de Energie.

Însă interzicerea centralelor de apartament ar fi probabil ilegală din cauza tratatelor UE, afirmă Alix Chambris, vicepreședinte al Viessmann, producătorul german de sisteme industriale, de refrigerare și încălzire.

„Este chiar atât de simplu - [interdicția] contravine Tratatului de funcționare al UE deoarece încalcă libertatea statelor membre de a decide cu privire la mixul lor energetic”, a declarat aceasta în timpul aceluiași eveniment găzduit de Parlamentul European.

Ea spune că executivul UE poate introduce standarde de poluare care să asigure că noile centrale vor putea funcționa pe gaze „verzi” precum hidrogenul regenerabil.

„Centralele de apartament pot funcționa pe gaze verzi. Problema este disponibilitatea acestor gaze iar apoi asigurarea că ele vor putea fi folosite”, a subliniat Chambris.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrale de apartament
uniunea europeană