Utilizarea cărbunelui pentru producția de electricitate este la un nivel record în pofida angajamentelor de reducere a emisiilor

Utilizarea cărbunelui pentru producția de electricitate este la un nivel record în pofida angajamentelor de reducere a emisiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 dec 2021

Creșterea consumului în China, India și SUA ar putea duce în acest an producția de electricitate a termocentralelor pe cărbune la un nou maxim istoric, ceea ce subminează eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a anunțat vineri Agenția Internațională a Energiei (IEA), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit acestei agenții, producția globală de electricitate pe bază pe cărbune ar urma să ajungă la 10.350 Terawați-oră în 2021, în creștere cu 9% față de 2020, stimulată de revenirea economică rapidă care "a dus la creșterea mai rapidă a cererii de electricitate decât pot ține pasul furnizorii cu emisii reduse de carbon", scrie Agerpres.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Pe ansamblu, cererea totală de cărbune, atât pentru producția de electricitate cât și pentru producția de ciment și oțel, ar urma să crească cu 6% în acest an, susține IEA. Chiar dacă nu va fi depășit consumul record din 2013 și 2014, anul viitor ar putea fi atins un nou maxim istoric, în funcție de creșterea economică și evoluțiile meteo, adaugă IEA.

"Cărbunele este cea mai mare sursă globală de emisii de carbon și nivelul record din acest an al producției de electricitate pe bază de cărbune este un semn îngrijorător a cât de departe este lumea în eforturile sale de a pune emisiile pe o traiectorie descrescătoare spre net zero", a declarat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

SUA și Uniunea Europeană au avut cele mai mari creșteri în utilizarea de cărbune pentru producția de electricitate, câte 20% fiecare, urmate de India cu 12% și China, cel mai mare consumator mondial de cărbune, cu 9%.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Creșterea utilizării cărbunelui pentru producția de electricitate în 2021 reprezintă o inversare cu 180 de grade după scăderile din precedenți doi ani și pune în pericol traiectoria lumii de a ajunge la emisii zero în 2050.

Agenția Internațională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
carbune
electricitate