Veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea scădea la jumătate în 2023

Veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea scădea la jumătate în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2023

Pierderea vânzărilor europene ar putea înjumătăți veniturile din exporturi ale producătorului rus de gaze Gazprom în acest an, ceea ce înseamnă o reducere puternică a veniturilor fiscale pentru statul rus, potrivit analiștilor, datelor de export și calculelor Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Exporturile realizate de Gazprom, unul dintre cei mai mari contribuabili ai Rusiei, s-au redus după ce ”operațiunea militară specială” a președintelui Vladimir Putin în Ucraina a declanșat sancțiuni occidentale și pe măsură ce unele livrări de gaze către Europa ale Rusia au scăzut, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Cu peste 80% din active afectate și cu listarea Hidroelectrica la orizont, Fondul Proprietatea atacă România pentru supraimpozitarea din energie, după modelul giganților Enel și EDPR CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cu peste 80% din active afectate și cu listarea Hidroelectrica la orizont, Fondul Proprietatea atacă România pentru supraimpozitarea din energie, după modelul giganților Enel și EDPR

Potrivit calculelor Reuters, bazate pe taxele și volumele de export, veniturile Gazprom din vânzările în străinătate ar fi putut scădea în ianuarie la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului precedent, după o scădere a livrărilor de gaze către Europa.

Dacă tendința se va menține, veniturile din exporturi ale Gazprom pentru întregul an ar putea fi reduse la jumătate față de 2022, când volumele sale de export au scăzut și ele cu aproape jumătate.

Cel mai mare producător mondial de gaze naturale, care nu își mai publică câștigurile, nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Nici Ministerul de Finanțe al Rusiei.

Gazprom este unul dintre cei mai mari contributori ai Rusiei la buget, care a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde de ruble (24 miliarde de dolari) în ianuarie, determinat de o scădere a veniturilor din energie și de creșterea cheltuielilor.

Moscova se bazează pe veniturile din petrol și gaze, care anul trecut au fost în jur de 11.600 miliarde de ruble, și a fost nevoită să înceapă să vândă rezerve valutare internaționale pentru a acoperi un deficit bugetar mărit de costul conflictului din Ucraina.

În 2022, volumele de export ale Gazprom au scăzut cu 46%, potrivit companiei.

Calculele Reuters au descoperit că încă ar fi putut obține venituri record de 80 de miliarde de dolari din cauza prețurilor mai mari, contribuind la creșterea veniturilor din impozite pentru stat, care a beneficiat și de majorarea taxelor pe gaze și de dividendele generoase ale Gazprom.

Gazprom a obținut un profit net record de 2.500 miliarde de ruble (34 de miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, impulsionat de prețurile gazelor, care au crescut pe piețele internaționale din cauza preocupărilor legate de întreruperea aprovizionării.

După aceea, compania, în comun cu multe firme rusești, a încetat să-și publice rezultatele financiare.

Enel anunță întârzieri la emiterea facturilor CITEȘTE ȘI Enel anunță întârzieri la emiterea facturilor

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, un aliat al lui Putin, a declarat că grupul a plătit anul trecut 5.000 de miliarde de ruble impozite la bugetele federale și regionale, reprezentând aproape o cincime din încasările bugetului federal.

Dar 2023 poate fi mai dur, deoarece prețurile internaționale ale gazelor au scăzut, iar cantitatea de gaze furnizată Europei este mult sub cea din primele luni ale anului trecut.

Gazprom nu a oferit prognoze pentru exporturile de gaze pentru acest an.

Potrivit proiecțiilor unor analiști, exporturile în afara fostei Uniuni Sovietice ar putea ajunge la aproximativ 50-65 de miliarde de metri cubi (bcm), excluzând livrările către China.

”Livrările către Turcia (aproximativ 30-32 mld mc), China (15,5 mld mmc, cu o creștere la 25-30 mld m3 în 2023) și CSI (fosta Uniune Sovietică) de aproximativ 25 mld m3 nu vor putea înlocui piața UE. a spus Loko-Invest, cu sediul la Moscova, într-o analiză.

Exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice au scăzut în 2022 cu peste 45%, la 100,9 miliarde de metri cubi, de la 185,1 miliarde de metri cubi în 2021.

Ministerul Economiei estimează că prețul de export al gazelor Gazprom pentru 2023 va fi de 700 dolari per 1.000 de metri cubi.

Dacă aceste calcule sunt corecte, veniturile din exporturi ale Gazprom ar putea ajunge între 35 de miliarde de dolari și 46 de miliarde de dolari în acest an.

Analistul de brokeraj BCS Ronald Smith a spus că dacă prețul mediu este mai aproape de 615 de dolari, ”atunci veniturile europene ar scădea la doar 40 de miliarde de dolari”.

Rusia s-a îndepărtat de Occident și va dezvolta noi piețe pentru petrol și gaze, spune Putin. Dar asta va necesita timp. El a discutat ideea unui hub de gaze în Turcia în octombrie anul trecut, pentru a redirecționa gazele diin Marea Baltică către regiunea Mării Negre.

”Pentru a realiza întregul potențial al conceptului, Rusia va trebui să lucreze mult cu partenerii din regiune, ceea ce este încă posibil, dar necesită timp”, a spus Serghei Kapitonov, de la Centrul Proiectului Skoltech pentru tranziție energetică și ESG.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze