VIDEO&FOTO Urmașă a gigantului Cehoslovaciei comuniste, care s-a luptat cu Musk pe Tesla, pe final cu investiția de 100 milioane euro în România, anunțată de Profit.ro. Co-fondatorul Marinus și-a transferat participația pe firmă

VIDEO&FOTO Urmașă a gigantului Cehoslovaciei comuniste, care s-a luptat cu Musk pe Tesla, pe final cu investiția de 100 milioane euro în România, anunțată de Profit.ro. Co-fondatorul Marinus și-a transferat participația pe firmă

Vitraliu cu logo-ul Tesla, în pasajul Svetozor din Praga. Sursă foto: Ludek – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=854859

Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2024

Co-fondatorul Marijnene Johannes Antonie Marinus și-a transferat participația, pe care o deținea în nume propriu, la subsidiara din România a conglomeratului ceh Tesla, către o altă companie din grup, Tesla Global, înregistrată în Cehia, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

O companie a cărei principală facilitate de producție a făcut parte, înainte de Revoluția de Catifea din 1989, din conglomeratul comunist cehoslovac producător de echipamente electrice, electronice și electrocasnice Tesla, notoriu și în România acelei epoci, printre altele prin magnetofoanele și aparatele radio purtând această marcă, și care a intrat pe piața locală pentru fabricarea de acumulatori și baterii, inclusiv pentru mașini electrice, cum a anunțat în premieră Profit.ro în toamna anului 2022, avansează acum cu această investiție, pregătind deschiderea fabricii și declanșând proceduri de recrutare.

Fabrica va fi lansată la Brăila, în Parcul Industrial din Perimetrul 2 al Zonei Libere Brăila (concesionat de Element Industrial Eli Parks), investiția fiind calculată la 90 milioane euro, conform datelor prezentate anterior de Profit.ro.

EXCLUSIV Daea discută cu Asociația Producătorilor de Zahăr din zona Luduș un transfer al fabricii pe care gigantul francez Tereos vrea să o închidă. Interes și din partea Scandia Food, liderul pieței conservelor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Daea discută cu Asociația Producătorilor de Zahăr din zona Luduș un transfer al fabricii pe care gigantul francez Tereos vrea să o închidă. Interes și din partea Scandia Food, liderul pieței conservelor

Construcția a început în 2023, iar fabrica a fost estimată să fie deschisă în 2024, având ca obiect de activitate producția de baterii de stocare a energiei electrice, sisteme pentru zona rezidențiala, comercială și industrială (inclusiv baterii pentru mașini electrice).

Într-o primă fază vor fi 200 de angajați, cu perspectivă de triplare.

„Brăila este un oraș extrem de bine poziționat geografic, care are deschidere la Dunăre, într-o zonă care unește Muntenia, Moldova și Dobrogea. Pe lângă discuțiile purtate cu autoritățile locale, se vede o efervescență a investițiilor în Brăila.

EXCLUSIV Bogdan Almași, implicat și în Ronin, va lansa o nouă platformă de investiții alături de alți antreprenori, printre care și proprietarul Luzan: În 2-3 ani ajungem la o valoare a proprietăților listate de câteva miliarde de euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bogdan Almași, implicat și în Ronin, va lansa o nouă platformă de investiții alături de alți antreprenori, printre care și proprietarul Luzan: În 2-3 ani ajungem la o valoare a proprietăților listate de câteva miliarde de euro

Brăila nu este un oraș lipsit de o viziune de dezvoltare pentru viitor. Vorbim despre proiecte importante, cum este podul de la Brăila, care va face legătura cu Dobrogea, vorbim despre drumul expres Brăila - Galați, despre investițiile din port. Pentru noi, pentru activitatea pe care o desfășurăm, conexiunile rutiere sunt importante.

Avantajul competitiv este faptul că Brăila este un port maritim la Dunăre, fapt care ne ajută să aducem materia primă și, ulterior, să expediem mult mai ușor produsele realizate la fabrică. Producția noastră se adresează într-o proporție foarte mică pieței din România.

Piața de desfacere a Tesla este o piață globală – Orientul Mijlociu, Africa, Asia sau Statele Unite. Acestea sunt câteva dintre argumente. Și Zona Liberă este un argument puternic pe care s-a mers, este un avantaj din punct de vedere al bussines-ului”, spun fondatorii Lichardus Dusan și Marijnene Johannes Antonie Marinus, ca și Grigorescu Horia, director general România.

EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de dezvoltare în Portul Constanța, pentru care Fondul Proprietatea a anunțat, prin Profit.ro, că vrea să își vândă acțiunile: Insulă artificială. Traficul cu Ucraina a crescut de peste 16 ori. Statul promite investiții de 500 milioane euro

Compania lansată în România este controlată de Tesla Global SE din Republica Cehă, cu 75% din părțile sociale, restul de 25% fiind în posesia olandezului Johannes Marijnen, implicat în mai multe business-uri de producție de energie regenerabilă în România.

Investiția pregătită se apropie de 450 milioane lei, a anunțat anterior Profit.ro.

Magnetofoane Tesla. Sursă foto: Wikipedia

Magnetofoane Tesla. Sursă foto: Wikipedia

ULTIMA ORĂ Primele date din recensământul general al populației. Câți locuitori are astăzi România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Primele date din recensământul general al populației. Câți locuitori are astăzi România

Printre fondatorii, acționarii și managerii Tesla Global SE se numără inginerul și omul de afaceri slovac Dusan Lichardus, care, prin fondul de investiții Dravus Investment, a deținut și operat până în 2019 un număr de 3 parcuri fotovoltaice în vestul României, în județul Bihor, cu putere instalată cumulată de 11 MW.

Sub "umbrela" juridică cehă a Tesla Global SE funcționează mai multe business-uri, toate legate de producția, stocarea și managementul consumului industrial de energie electrică din surse regenerabile.

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok, 1985. Sursă foto: https://blog.sme.sk/

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok, 1985. Sursă foto: https://blog.sme.sk/

Apple nu va scumpi iPhone-urile anul acesta CITEȘTE ȘI Apple nu va scumpi iPhone-urile anul acesta

Contactați de Profit.ro pentru detalii privind planurile lor de afaceri din România, reprezentanții companiei nu au transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Principala operațiune a grupului este fabrica Tesla din orașul slovac Liptovsky Hradok, unde sunt produse în prezent sisteme de stocare de energie bazate pe baterii, dar și alte tipuri de echipamente energetice, de telecomunicații și IT.

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok în prezent. Sursă foto: https://www.atlantism.com

Fabrica Tesla din Liptovsky Hradok în prezent. Sursă foto: https://www.atlantism.com

O nouă lovitură pe piața crypto: Hackerii au golit mii de portofele digitale Solana CITEȘTE ȘI O nouă lovitură pe piața crypto: Hackerii au golit mii de portofele digitale Solana

Fabrica, ce a făcut parte din conglomeratul comunist cehoslovac omonim, a intrat în funcțiune la începutul anilor ’50. După 1989, conglomeratul Tesla a fost "spart" pe unități locale de producție, care au fost privatizate.

Succesorul său juridic direct, care a păstrat drepturile de proprietate intelectuală asupra mărcii, Tesla Holding, a fost cumpărat în 2007 de către fondul de investiții ceho-irlandez Kilcullen Kapital. În același an, Tesla Holding a contestat solicitarea companiei americane Tesla Motors a lui Elon Musk, de înregistrare a mărcii "Tesla" în Uniunea Europeană. Disputa a fost stinsă amiabil în 2010, printr-un "acord de coexistență".

În limba cehă, Tesla este o abreviere a expresiei technija slaboprouda (tehnologie la joasă tensiune).

viewscnt
Afla mai multe despre
tesla cehoslovacia
stocare energie electrica
energie regenerabila
marca tesla cehia slovacia