Țările europene sunt pe cale să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul iernii, dar costul va fi de peste 50 de miliarde de euro

Țările europene sunt pe cale să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul iernii, dar costul va fi de peste 50 de miliarde de euro
scris 5 aug 2022

Țările europene sunt pe cale să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul acestei ierni, dar costul reînnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decât media istorică, transmite Reuters.

Guvernele europene s-au îngrijorat că reducerea livrărilor Rusiei prin principalul său gazoduct către Germania va lăsa țările în imposibilitatea de a-și îndeplini obiectivele de reumplere a depozitelor pentru iarnă, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO EIA acuză România de inacțiune în privința comerțului ilegal cu gaze dăunătoare mediului și îi cere lui Kovesi să investigheze oficial

Acestea au reușit să reumple mod constant depozitele de gaze prin reducerea cererii, trecând de la gaze la cărbune pentru unele centrale electrice, și prin creșterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

Nivelurile de stocare a gazelor europene erau marți la 70,54%, depășind media pe 5 ani de 70,32%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE).

De asemenea, nivelurile nu erau departe de media pe 10 ani, de aproximativ 71,40%.

Uniunea Europeană își propune să reumple spațiul de stocare până la 80% din capacitate până la 1 noiembrie, pentru a oferi un tampon pentru lunile de iarnă , când cererea este maximă.

UE a stabilit, de asemenea, obiective intermediare pentru fiecare țară, pentru fiecare lună.

Germania, care este cel mai grav afectată de fluxurile reduse de gaze ale Rusiei, și-a stabilit un obiectiv mai mare și își propune să aibă depozitele pline în proporție de 95%, până în noiembrie.

UE și-a depășit deja ținta intermediară de umplere pentru 1 septembrie la începutul lunii iulie și este pe cale să atingă ținta de la 1 noiembrie”, a declarat Jacob Mandel, asociat senior pentru mărfuri la Aurora Energy Research.

Importurile accelerate de GNL au ajutat.

UE a importat 21,36 milioane de tone de GNL în prima jumătate a anului 2022, în creștere față de 8,21 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ICIS.

În iunie, pentru prima dată în istorie, gazele naturale lichefiate din Statele Unite a contribuit cu livrări mai mari de gaze în Europa față de gazele livrate de Rusia prin conducte.

Firea vrea din nou la Primăria Capitalei CITEȘTE ȘI Firea vrea din nou la Primăria Capitalei

Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt pe cale să atingă ținta, analiștii au avertizat împotriva automulțumirii și au avertizat că dependența Europei de gazele rusești este departe de a fi încheiată.

"Europa rămâne dependentă de două lucruri: cât de rece va fi iarna și cum vor evolua livrările rusești spre primăvară.

Incertitudinea asupra ambelor va menține probabil prețurile ridicate, chiar dacă stocurile continuă să crească în următoarele luni", a declarat un analist specializat în piața petrolului al UBS, Giovanni Staunovo.

Analiștii și experții industriali au avertizat că umplerea depozitelor de gaze la nivelurile țintă ar fi imposibilă dacă Rusia va reduce total aprovizionarea prin conducta Nord Stream 1 către Germania.

Firmele private sunt în primul rând responsabile pentru alimentarea depozitelor.

Guvernele europene au oferit stimulente, cum ar fi linii de credit, împrumuturi și subvenții pentru a le ajuta să cumpere gaze, deoarece prețurile au atins niveluri record.

Prețul contractului olandez de gaze TTF pe termen de o lună, referința pentru Europa, aproape s-a triplat de la începutul anului din cauza încetinirii livrărilor de gaze rusești prin Nord Stream 1 și a unei piețe globale strânse.

Acest lucru face ca achizițiile de gaze angro să fie o întreprindere costisitoare.

”În mod ipotetic, înlocuirea livrărilor North Stream 1 în această iarnă, pe baza prețului viitor al TTF pentru sezonul de iarnă, ar costa Europa peste 50 de miliarde de euro, preț de aproximativ 10 ori mai mare decât prețul istoric”, a declarat Callum Macpherson, șeful mărfurilor la Investec.

Simone Tagliapietra, membru senior la institutul de cercetări Bruegel, estimează că Europa ar trebui să cheltuie 26 de miliarde de euro pentru a umple depozitele de gaze la 80%, față de nivelurile actuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
depozite