Viorel Ștefan: Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor înlocui capacități retrase din rațiuni economice sau din cauza uzurii

Viorel Ștefan: Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor înlocui capacități retrase din rațiuni economice sau din cauza uzurii
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2019

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat, miercuri, că Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor înlocui capacități retrase din rațiuni economice sau din cauza uzurii, iar acest proiect va asigura nu doar energie sigură, ci și un număr de 19.000 de locuri de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ceremonia de semnare a acordului preliminar pentru construcția reactoarelor 3 și 4  de la Cernavodă, între reprezentanții Nuclearelectrica și cei ai companiei chineze China Nuclear Corporation, a avut loc, miercuri, la sediul Ministerului Energiei.

Vicepremierul Viorel Ștefan a declarat că semnarea acestui acord reprezintă un pas important în realizarea proiectelor de mari investiții pe care Guvernul și le-a propus, arată news.ro.

Ploile din ultimele zile fac ca Hidroelectrica să atingă recordul CITEȘTE ȘI Ploile din ultimele zile fac ca Hidroelectrica să atingă recordul

“Semnarea acordului investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă reprezintă un pas important în realizarea proiectelor de mari de investiții pe care ni le-am propus. Ne-am asumat prin programul de guvernare PSD-ALDE asigurarea securității energetice pentru România, iar semnarea acestui acord astăzi este o dovadă clară că ducem la îndeplinire cu responsabilitate ceea ce ne-am propus”, a spus vicepremierul.

El a afirmat că pentru semnarea acestui acord au fost necesari ani de negociere și că acest proces complex a fost accelerat în ultima perioadă.

“Mă bucur să particip astăzi la semnarea acestui acord important pentru țara noastră cu atât mai mult cu cât în spatele lui stau anii întregi de negocieri. A fost un proces complex pe care însă am reușit să-l accelerăm în ultima perioadă. Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor înlocui capacități retrase din rațiuni economice sau din cauza uzurii, aducând o contribuție semnificativă de energie curată și stabilă într-o perioadă a politicilor energetice europene cu accent puternic pe protecția mediului”, a explicat Viorel Ștefan.

Acesta a precizat că estimările europene pentru anul 2050 prevăd un procent important al energiei nucleare în statele membre, unele dintre acestea investind de la zero în dezvoltarea programului nuclear, România având avantajul expertizei, al unor active existente, dar și avantajul fabricării combustibilului nuclear.

Vicepremierul consideră că unitățile 3 și 4 de la Cernavodă vor fi mai necesare ca oricând, urmând să asigure și un număr de 19.000 de locuri de muncă.

“Pentru viitor, unitățile 3 și 4 vor fi mai necesare ca oricând. Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă va asigura nu doar energie curată și sigură pentru viitor, ci și un număr semnificativ de locuri de muncă pentru români. Se estimează că industria locală poate asigura un număr de 19.000 de locuri de muncă dedicate finalizării proiectului, din care 11.000 existente, la care se pot adăuga alte 8.000”, a mai spus Viorel Ștefan.

Acordul Investitorilor în forma preliminară a fost aprobat de către acționarii SNN în Adunarea Generală a Acționarilor din data 10 aprilie 2019. CGN și-a finalizat de asemenea procesul de aprobare internă a acordului.

Semnarea de către părțile implicate (SN Nuclearelectrica SA și China General Nuclear Power Corporation și CGN Central and Eastern Europe Investment) în continuarea proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavoda a Acordului Investitorilor în forma preliminară, în conformitate cu Strategia Revizuită, reprezintă o etapă esențială din procesul de selecție lansat în anul 2014, din punct de vedere tehnic și operational.

Acordul Investitorilor in forma preliminară prevede înființarea societății de proiect (JVCO) având drept scop limitat să fie singura platforma tehnică și operațională pentru dezvoltarea ulterioară a proiectului. Data limita pentru înființarea JVCO este de 60 de zile lucrătoare de la data semnarii Acordului Investitorilor  in forma preliminara.

JVCO este o societate pe acțiuni, înființată în temeiul Legii 31/1990 privind societățile și va avea o durată inițiala de 2 ani. Participația CGN în compania de proiect va fi de 51%, iar cea a SN Nuclearelectrica SA de 49%.

viewscnt
Afla mai multe despre
viorel stefan
cernavoda