Un nou studiu sugerează că schimbările alimentare ar putea reduce durerea provocată de endometrioză pentru jumătate dintre persoanele care suferă de această boală. Cel mai mare studiu internațional efectuat vreodată cu privire la dietă și endometrioză, la care au participat 2.599 de persoane, a constatat că 45% dintre cele care au încetat să mai mănânce gluten și 45% dintre cele care au renunțat la produsele lactate au raportat o ameliorare a durerii lor, potrivit The Guardian.
Resursa umană specializată - medici și asistenți medicali - este deficitară și în România și prost repartizată în teritoriu, mulți oameni având acces limitat la serviciile de sănătate.
Acreditarea spitalelor e un lucru absolut necesar, atât pentru a avea o procedurare clară a activității acestora, cât și pentru menținerea calității nivelului de asistență medicală și pentru protecția asistenței medicale, afirmă, la Profit Health.forum, Prof. Dr. Simin Aysel Florescu, Manager, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș.
Abonamentele medicale reușesc să sporească prevenția în rândul clienților, cu impact în starea de sănătate a acestora, și să aducă economii companiilor care utilizează această soluție de acces la servicii medicale, spune Andreea Minuță, director executiv al Diviziei Abonamente din cadrul Regina Maria, prezentă la Profit Health.forum - Sănătatea nouă - Ediția a XV-a.
Deși s-au făcut pași importanți în această direcție, inechitățile sunt în continuare prezente în cadrul sistemului de sănătate românesc, afirmă, la Profit Health.forum, Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România.
România a obținut în general scoruri mai mici în ce privește percepția pacienților cu afecțiuni cronice în raport cu sistemul de sănătate, mai puțin de jumătate din persoanele cu afecțiuni cronice din România raportând o sănătate generală bună, sub media OCDE de 66% și cu 50 de puncte procentuale mai puțin față de țara cu cele mai bune performanțe, 93%, a declarat Valentin-Florin Ciocan, președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), la Profit Health.Forum.
Conceptul de „Sănătatea Nouă” înseamnă în primul rând regândirea sistemului de sănătate, dar și creșterea nivelului de finanțare, astfel încât să se ajungă la un nivel al finanțărilor în sistemul de sănătate de 9% din PIB, spune, la Profit Health.forum, Ioana Bianchi, Director de relații externe în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Medima Health, rețeaua de imagistică medicală, a cunoscut un ritm susținut de dezvoltare pe fondul investițiilor din ultimii ani, fondurile alocate depășind 60 milioane de euro, spune Vlad Ardeleanu, CEO & Co-Founder Medima, la Profit Health.forum - Sănătatea nouă - Ediția a XV-a.
Industria medicamentelor generice, inclusiv cele circa 40 de fabrici de profil din România, se confruntă cu o problemă majoră, impactul încă neclar, dar probabil de cel puțin 10-15 ori mai puternic decât se estima inițial, al directivei apelor urbane uzate. Dacă inițial la nivelul UE costul era estimat pentru industria genericelor la 1-1,5 miliarde de euro, acum este anticipat la 10-15 miliarde de euro, fără ca această estimare să fie una finală, atrage atenția Daniel Bran, președinte al Asociației pentru Medicamente Generice România (APMGR), la Profit Health.Forum.
Digitalizarea nu înseamnă doar achiziție de echipamente. Înseamnă schimbarea viziunii, a mentalității, a modului de lucru. Sănătatea românească nu mai are nevoie de teze de doctorat în formă de strategii, ci de legislație simplă, clară, aplicabilă, spune Alexandru Rogobete, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, la Profit Health.forum..